“Левски“ победи с 2:0 като гост скопския „Шкупи“ в мач от втория предварителен кръг за Лигата на конференциите.

Двубоят обаче ще се запомни най-вече с инцидентите преди него.

Победата на „сините“ (този мач в жълто) е кървава в буквалния смисъл на думата. Тя бе съпроводена с нападения и побоища срещу техни фенове, включително наръгване с нож.

15 български граждани са арестувани от полицията в Република Северна Македония (РСМ), съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Телевизия „Клан“ излъчи видео, в което се вижда как местните жители от квартал Чаир хвърлят кофи за боклук по коли, в които се намират български фенове, пристигнали за мача.

На входа на стадион „Тодор Проески“, в зоната под трибуните, група фенове влязоха в конфликт със служители на полицията, който бързо прерасна във физическа саморазправа. Във видеоклиповете се виждат летящи бутилки от сок или бира, както и някои по-големи предмети.

Атмосферата се нажежи допълнително с неуместни коментари и съобщения в социалните мрежи, като планове за изгаряне на знамената на РСМ и Албания по време на мача.

Двубой на клубно ниво от съседни страни винаги създава условия съперничеството да излезе и извън трибуните, но в случая то е крайно изострено заради политическите конфликти между РСМ и България, така че нетърпимостта лесно може да ескалира, изтъкна „Спорт 1“.

Един български гражданин е ранен с нож и е откаран в болница. Животът му обаче е извън опасност след спешно оказаната помощ. Консулът на България в Скопие е посетил пострадалия.

От Министерството на външните работи съобщиха, че следят отблизо ситуацията в Скопие.

Победата на „Левски“ дойде след два „бразилски“ гола. Вкараха ги Уелтън и Роналдо.

„Сините“ вкараха единственото си чисто положение през първото полувреме в 31-ата минута. Кристиан Димитров подаде дълъг към Рикардиньо, който пое по дясното крило и върна към точката на дузпата. Там Уелтън изпревари защитник на „Шкупи“ и засече топката във вратата за 1:0.

Второто попадение дойде в четвъртата минута на добавеното време. Топката бе отклонена от Асен Чандъров, който я изпрати пред вратата на домакините. Влезлият като резерва Роналдо отбеляза за крайното 2:0.

Така реваншът след седмица в София изглежда протоколен.