Основната прокуратура в Скопие е известена за инцидента с ранения в корема български футболен фен и е издала съответните наредби и насоки за идентификация на лицата, които са участвали в сблъсъка преди мача между ПФК „Левски“ София и ФК „Шкупи“, пише в съобщение на прокуратурата, предава БТА.

„С цел потвърждаване на самоличността на гражданите, които са участвали в сблъсъка и които, според първоначалната информация, не са били част от базата местни фенове, както и за пълното изясняване на инцидента, са събрани улики, които ще бъдат предмет на експертиза. Осигурени са и видео записи от близките обекти и от камерите на системата „Сигурен град“, пише още в съобщението.

Български футболни фенове бяха нападнати снощи в квартал Чаир в Скопие минути преди началото на двубоя в столицата на Северна Македония. Болница „Св. Наум Охридски“ потвърди, че е приела 29-годишен български гражданин, ранен с хладно оръжие в корема. Той е извън опасност за живота към момента.

Общо 21 са арестуваните снощи футболни фенове, като 19 от тях са българи. 

Атмосферата се нажежи още преди началото на мача с неуместни коментари и съобщения в социалните мрежи, както и коментари на български фенове пред местни медии. Срещата между "Левски" и "Шкупи" от втория предварителен кръг на Лигата на конференциите на стадион „Тодор Проески“ в Скопие беше определена от УЕФА като двубой с висок риск. До сблъсъци след мача, който приключи с резултат 2:0 в полза на българския отбор, не се стигна.

Софийската градска прокуратура се самосезира

Софийска градска прокуратура също се самосезира за опита за убийство на български гражданин в чужбина, съобщиха от държавното обвинение. 

По случая е образувана преписка, разпределена на прокурор на принципа на случайния подбор. Той незабавно е образувал досъдебно производство за опит за умишлено убийство. Дадени са конкретни указания за извършване на действия по събиране и проверка на доказателства по случая. 

В хода на разследването ще се установяват всички обстоятелства, свързани с извършеното деяние в съответствие с изискванията за обективно, всестранно и пълно разследване, посочват от прокуратурата.

Денков: Търсят всякакви поводи

Доста по-дълбоки са корените на тези отношения. Разбира се, агресията е напълно неприемлива. Това заяви пред журналисти премиерът Николай Денков, коментирайки случая на прободен с нож български гражданин в Скопие, футболен фен на отбора на "Левски". 

„Ясно е, че се търсят всякакви поводи. Виждате и спортът, който би трябва да ни обединява, в случая се оказва, че може да бъде повод за агресия. Има вече реакция на българската държава. Има изявление на Министерството на външните работи. Софийската градска прокуратура се самосезира, така че ще направи съответните действия, за да разкрие цялата истина за това какво точно се е случило и този, или тези, които са виновни, да си понесат наказанието“, посочи Денков.