"До всички политици: в с и ч к и български жени се чувстваме застрашени с решението на старозагорските съдии!"

Това написа в открито писмо режисьорка Зорница София като призова за политическа реакция.

"Нелечими са щетите за п о л о в и н България, която ще живее от днес в страх - и това сме всички български жени, в територията, в която това се случва "законно" само с 72 часа задържане.

Моля, тези, които обичат да се самосезират, да д о к а ж а т, че могат да се самосезират, и когато жертвата не е известна актриса и ще си видят снимката на първа страница.

Моля, да се потърси отговорност не само от насилника, това е ясно, но от "съдиите", които подхранват злото със свобода и б е з н а к а з а н о с т.

Моля, топ адвокатите, които защитават най-известните, да се ангажират да защитят това неизвестно за момента момиче и хонорарите им да бъдат платени от държавата, в която ЦЯЛ ЕДИН МЕСЕЦ вместо справедливост съда осъжда на с т р а х, не за едно семейство, а за половин държава. За да се почувстват момичето и семейството й п о д к р е п е н и. А ние да усетим, че сме част от държава, част от Европа", призова още тя.

Нейната реакция е част от вълната на възмущение в социалните мрежи, след като стана ясен случаят на жесток садизъм срещу 18-годишно момиче и последвалите действия от страна на съда. Младата жена е била обезобразена с макетно ножче. Нарязани са ръцете, краката и гърдите, носът ѝ е счупен, а цялата ѝ коса е подстригана с машинка. Спасена е, но е трябвало да ѝ бъдат направени 400 шева. За случая съобщи вчера Нова тв.

Предполагаемият извършител е нейният приятел, който е бил задържан за 72 часа, а след това е пуснат на свобода, което прави историята още по-скандална. Насилниците са двама - и мъжът, обезобразил по особено жесток начин момичето, но и съдията с решението да го пусне на свобода, се обединиха коментиращите. На снимки във фейсбук нападателят е в класическа борческа поза - с "патриотични татуировки"с надпис "Свобода или смърт".

Мъжът с инициали Г.Г. се представя за охранител в местна дискотека и трениращ бойни спортове. След като Районният съд в Стара Загора постановява мярка постоянен арест, по-горната инстанция Окръжен съд - Стара Загора, го е пуснал на 5 юли на свобода, като смята, че телесната повреда била лека, а не средна, каквато е била експертизата при първоначалното освидетелстване на пострадалата жена. Обвинението на прокуратурата също е било за средна телесна повреда, за която предвиденото наказание е до 6 години затвор.

„На 26 юни съпругът ми се обади и ми каза, че дъщеря ни е пребита жестоко и нарязана с макетен нож. Разрезите бяха жестоки, с голяма дълбочина. По скалпа ѝ имаше множество рани от машинката. Емоционалното ѝ състояние е сринато. Тя ми разказа, че се е звъннало на домофона. Попитала е кой звъни, но първо никой не ѝ е отговорил. След това мъжът е казал „Аз съм” и тя е отворила. Според мен мотивът на престъплението е ревност. Бяха заедно 4 месеца. Преди случилото се нямахме индикация за насилие. Не е имало заплахи”, разказа майката на пострадалата пред Нова тв.

„Има разминавания между твърденията на прокуратурата и съда. Не знаем дали е направил самопризнания. Как и кой реши, че това е лека телесна повреда? От болницата бяха в шок като видяха в какво състояние е момичето”, добави приятелка на пострадалата.

От месец пострадалата жена не се среща с никого и мълчи, а близките ѝ се страхуват и пазят своята самоличност и тази на жертвата в тайна. По думите на майка ѝ страхът идва от извършителя, защото знаят кой е той, както и заради неговото "лошо" обкръжение.

"Кой е насилникът"

"Кой е насилникът - биячът или съдията, която го пусна?

Чудя се кой е насилникът в тази история - олигофренът с малка п…а, който наряза с макетно ножче, обръсна и обезобрази приятелката си, или съдията от Окръжния съд в Стара Загора, който го пусна на свобода под гаранция?

Вие как мислите?", написа във фейсбук журналистът Слави Ангелов.

"Стига вече"

"Психопатът, който е рязал плътта на момичето, чупи носа ѝ и обръсва цялата и коса.

И сега, моля да следите внимателно.

Психопатът е на свобода!", реагира и Кремена Кунева. 

"Хайде стига!

Ама наистина стига вече!", добави тя.

"Съдията да стане известен с името си" 

"Съдията, ревизирал до "лека телесна повреда" нападение, изискващо жертвата да получи 400 шева - за да бъде пуснат веднага на свобода зловещия психопат, обезобразил момичето от Стара Загора - трябва да стане известен с името си.

И да излезе да се обоснове. Правно или другояче, но да каже истината за този кошмар. Или да бъде принуден да го стори - от медии, ако не от контролни институции.

Случилото се е страшно на толкова нива, че не знам с какви думи да го обсъдим. Но едно знам - спрете да разпитвате жертвата и майка ѝ. Те са отвъд шока - очевидно и естествено са смъртно уплашени от този мъж и обкръжението му и имат нужда от защита, не от камери и разпити. Спрете със замъглените снимки.

Намерете съдията, съзнателно допуснал предполагаемият извършител на подобно деяние да е на свобода. Изправете го до разследващите полицаи и нека разберем къде се е скъсала нишката и кой, по дяволите, е платил да се скъса по толкова извратен начин.

Ъпдейт: Става дума за съдия Татяна Коева, вече дисциплинарно наказвана през 2019 за забавени дела. Кой ще успее да я накара да излезе с лицето си и да обясни на българските граждани защо допусна драстично обществено опасен насилник и садист да се разхожда свободен?", коментира Мария Спирова.

 

"Дано съдията се гордее с постъпката си. Съдебна реформа - да, ама не", пише Борислав Борисов.

"По татуировките ще ги познаете"

"Говорилнята заседава до 6 сутринта за бюджета. Ще имаме Народно събрание тогава, когато до 6 сутринта заседават за изрода от снимката, който обръсна косата на момиче, счупи му носа и го накълца толкова пъти, че го шиха с 400 шева. И идиота, който преби хомосексуално момче. И...другите като тях, всички на свобода. По татуировките ще ги познаете", лаконична беше писателката Веселина Седларска.

"Чистка в правоохранителните органи"

"А приетият само преди дни Закон срещу домашното насилие ще остане празен текст, ако не се направи тотална чистка в правоохранителните органи и не се набие в милиционерско-прокурорските глави какво означава и какво трябва да се прави, за да се опазват жертвите", смята пиар експертът Любомир Аламанов.

"Пишем-бришем, четем и разсъждаваме, но какво променя това"

"И сега вече нямам сили да пиша за това и не искам и да чета вече, честно, не искам нито новините, нито постовете и коментарите, нищо не искам да чета.

Защото навсякъде по света винаги ще се намери някой изрод, който да нареже момиче с макетно ножче. Но не знам цивилизована държава, в която съдията ще го пусне с “лека телесна” и той ще се разхожда по улицата свободно и без притеснение, вероятно дори горд с делото си.

Просто при нас е така и ние си пишем, бришем, четем и разсъждаваме, но какво променя това?", даде израз на разочарованието си Мария Пеева (Мама Нинджа).

"Тази гадост..." 

"Тази гадост - да обезобразиш жена с макетно ножче, е окачествена като лека телесна повреда. Може би тези, които постановяват такива решения, биха разсъждавали по друг начин, ако преживят нещо подобно".

Така депутатът от ПП-ДБ Христо Петров (Ицо Хазарта) коментира случая по Нова тв