"За пореден път ставаме свидетели на потресаващ случай на жестокост към жена, която е нечовешки малтретирана от своя приятел. Има редица фактори, които следва да бъдат отчетени при разглеждането на казуса - уязвимостта и младостта на жертвата, обществената опасност на извършителя, характерът и жестокостта на извършеното престъпление."

Така реагира министърът на правосъдието Атанас Славов във фейсбук на поредния скандален случай на насилие от Стара Загора. Нападателят се оказа на свобода след решение на окръжния съд, а деянието му  определено като лека телесна повреда.

Славов призова независимите разследващи органи да проведат пълно, обективно и задълбочено разследване на обстоятелствата, като се използва целият инструментариум на закона, за да защитят невинната жертва и обществения интерес.

Министърът припомня и че представителите на някои политически сили не подкрепиха пълния законодателен пакет от мерки за превенция, предвиден в Закона за защита от домашното насилие, използвайки "популистки лозунги и насаждайки страхове" (любимата на БСП и "Възраждане" тема за опасностите, които ни дебнат от "джендъра - бел. ред.). Със закъснение от няколко парламента  промените в закона срещу домашното насилие все пак бяха приети преди дни.

"Насилието, основано на пола, не трябва да среща институционалната неангажираност и политическа злоупотреба с проблема", допълва Славов.

В своя позиция, публикувана по-късно през деня от ПП-ДБ настояха "компетентните институции да предприемат бързи действия за справедливо разследване и присъда".

"Няма място за толерантност към насилието и цялата сила на закона и правовата система е длъжна не просто да е справедлива, а и да изпраща ясно послание към обществото с всяко свое действие", се казва още в нея.

"Като политици дължим на хората в България законодателство, което да осигурява справедливост, като хора дължим на хората в България подкрепа", добавят от ПП-ДБ. 

И още: Затова се борихме три Народни събрания за приемането на Закона за защита от домашно насилие. Затова тази седмица заседавахме до късно, за да променим Наказателния кодекс, така че да има повече ефективни присъди. Затова внесохме проект за изменение на Конституцията в глава Съдебна власт, който предвижда структурни промени за повече справедливост и ефективност на прокуратурата.Не е достатъчно, казват от ПП-ДБ. Необходими са още промени, уточняват те.

Екип от наблюдаващи прокурори ще работи по делото

По разпореждане на административния ръководител на Районната прокуратура в Стара Загора от днес е създаден екип от наблюдаващи прокурори, които да работят по досъдебното производство, водено спрямо Г. Г., съобщиха в събота по-късно от институцията.

От държавното обвинение допълват, че случаят е с фактическа и правна сложност и висока степен на обществена опасност. Дадени са указания за разпит на допълнителни свидетели и за изготвяне на комплексна съдебномедицинска експертиза с участие на три вещи лица – лекари от различни области на медицината, които ще освидетелстват допълнително пострадалата и ще изготвят заключението си в най-кратък срок. След нейното изготвяне екипът от прокурори ще прецени адекватната мярка за неотклонение спрямо извършителя с оглед обществената опасност на деянието.  

Национално шествие в понеделник

По-рано днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров призова през фейсбук съгражданите си в понеделник в 18 часа да се съберат, за да изразят гражданската си позиция.

"Крайно време е като общество да се противопоставим на насилието и агресията, които ни заобикалят. Липса на възпитание, култура, морал, криворазбран национализъм! Стига толкова! Като граждани трябва да покажем, че между нас няма място за подобни прояви!", написа той.

Друг дългогодишен кмет, избран от ГЕРБ, Димитър Николов в Бургас също обяви съппричастността си и че ще бъде част от националното шествие, което се планира в цялата страна.

"Ненавиждам бруталната агресия във всичките й измерения! На улицата, в училищата, в семействата, във взаимоотношенията.

Като човек и баща ще се присъединя към шествието.

Защото никой не заслужава да бъде смазван нито физически, нито психически, нито заради усещането за липса на справедливост.

Ще бъда там", написа той.