Французинът Тиери Бретон – еврокомисар по вътрешния пазар и приближен на президента Еманюел Макрон, смята да се кандидатира за председател на Европейската комисия през 2024 г., пише „Политико“.

Само преди година той позиционира сам себе си като „План Б“ за поста пред изданието.

За този период обаче Бретон е изградил силно влияние в централата на ЕК. Той е човекът,  настроил други еврокомисари срещу американката Фиона Скот Мортън и провалил нейното назначаване за главен икономист по конкуренцията в Комисията. Отделно французинът има решителната дума по редица важни въпроси – от ваксините срещу COVID-19 до осигуряването на боеприпаси за Украйна.

Допълнително слуховете подклажда мълчанието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Тя все още не е казала дали смята да се кандидатира наново догодина.

Освен това датчанката Маргрете Вестагер – настоящ изпълнителен зам.-председател на ЕК, смята да се оттегли от институцията след два мандата и да оглави Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Тя е съпартийка на Бретон от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ) и би могла да убеди съратниците си да го подкрепят. От 2019 г. либералите са незаобиколим фактор в Европейския парламент, който има последната дума за одобряването на комисарите.

Ако Тиери Бретон оглави ЕК, това означава, че главен говорител на институцията може да стане българка, споделиха дипломати пред Клуб Z. В момента Соня Господинова е говорител по въпросите на вътрешния пазар. Би било напълно нормално тя да остане в кабинета на Тиери Бретон, където е и сега.