„България има добър капацитет, за да увеличи значително производството (на боеприпаси – б.р.) във времева рамка, съвместима с това, към което се стремим.“

Това заявява еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за „Политико“.

Той говори от България, където бе вчера на визита.

Бретон посети български заводи за масово увеличаване на производството на боеприпаси, с които да бъде снабдена Украйна, пише изданието. По думите му е време да се премине от планове към действие, за да бъдат идентифицирани заводите, които бързо могат да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните пречки във веригите за снабдяване.

Бретон заявява, че у нас е посетил три класифицирани производствени обекта, сред които ВМЗ в Сопот.

Същевременно еврокомисарят е окуражен от положителните сигнали, дошли от служебното българско правителство. Така той отговаря на въпрос дали има риск да се разчита на приятелски настроения към Русия на български елит. Той не се притеснява за надеждността на страната ни, когато става дума за попълване на запасите от боеприпаси на държавите членки на ЕС.

Запитан от „Политико“ за проруската позиция на президента Румен Радев, Бретон отговаря.

„Не виждам никакви специални политически рискове. Министърът на отбраната (Димитър Стоянов – б.р.), който е много близък с настоящия президент, ме покани на това посещение.“

Българските фирми имат капацитета да увеличат доставките за клиентите си, които са страни от ЕС, смята комисарят.

„Страните, които имат запаси от боеприпаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен бе много важно да получа тази гаранция“, допълва Бретон.

След България той ще посети Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния. Това е част от неговата „отбранителна обиколка“, в страни, които са в състояние да увеличат производството на боеприпаси.