Настоящият състав на Народното събрание не само ще се премести в бившия партиен дом, но ще остане там до края на мандата си, дори ако е цял. Това заяви в прав текст шефът на парламента Росен Желязков.

От следващата сесия, която започва на 1 септември, депутатите ще заседават в партийния дом. Желязков уточни, че не става въпрос за временно преместване. Той обясни, че тази легислатура ще работи в партийния дом със сигурност, защото ремонтът на другата сграда ще трае не по-малко от три години.

"Какво ще се случи със следващата легислатура е автономно решение на следващото НС", каза още той.

Желязков коментира, че с изключение на "Има такъв народ", другите групи разбират необходимостта и аргументите от преместването. Той обясни, че още в 48-ото НС е имало такова решение, но тогава не се реализирало заради краткия живот на парламента.

Желязков отбеляза, че от много години в бившия партиен дом се намират голяма част от залите, в които се провеждат заседанията на постоянните комисии.

"Традиционната сграда на парламента се нуждае от сериозен ремонт", посочи той.

Според него трябва да се направи сериозно обследване и да започне реконструкция, защото другата сграда не е ремонтирана десетилетия.

"Тя е културна ценност от национално значение и трябва да бъде запазена, като най-належащото освен инфраструктурата, това е ремонтът на покрива, защото има сериозни течове, което вече си личи и по фасадата на сградата на Народното събрание", добави Желязков.

Той припомни, че е имало полемика за достъпа на медиите в сградата на бившия партиен дом.

Тогава работните места на журналистите бяха на приземния етаж и нямаше възможност за контакти с депутатите. Предвижда се медиите да имат достъп до депутатите на две места - във фоайето на централния вход откъм Ларгото (от където ще влизат народните представители сутрин) и пред пленарната зала на третия етаж. Има и определено място за провеждане на брифинги, както и конферентна зала на втория етаж, където ще заседават парламентарни групи и ще се организират различни мероприятия. Медиите няма да имат достъп до кулоарите, в които ще са стаите на парламентарните групи.

Според Желязков организацията ще е много по-оптимална, защото на едно място ще бъдат и комисиите, и парламентарните групи, и ръководството на парламента, а има и доста по-съвременни и добри условия за работа.

По думите му тук не става въпрос за комфорт и лукс, а за възможност да се работи в една по-достъпна среда.

"Знаем, че има доста сериозно политическо говорене по темата още отпреди години от гледна точка първо на духа, който витае в тази сграда, но ние считаме, че парламентът с работата си трябва да променя атмосферата, а не атмосферата да влияе върху народните представители", добави Желязков.

За преместването няма да има оперативни разходи. Пултовете за гласуване ще бъдат преместени и ще бъде монтирана озвучителна система. Предстои изграждането на комуникационна видео и аудио конферентна система, което ще отнеме време.

Според Желязков трябва да се намери мястото на надписа "Съединението прави силата", защото е девизът не само на НС, а и на нацията.

В отговор на въпрос Желязков уточни, че на този етап нямало решение сградата на Народното събрание да бъде превърната в музей.