Депутатите никак не са се отказали от намерението си да се преместят в Партийния дом, реализирано в последното управление на ГЕРБ (с "Обединени патриоти") и предизвикало както обществени реакции заради това, което сградата символизира, така и протести на парламентарните журналисти, които бяха натикани в мазето без никакъв достъп до народните представители.

Това се разбра покрай казус, свързан с бюджета на Народното събрание. Това, че има намерения за новото-старо връщане в мракобесната сграда, е доловил председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" - Тошко Йорданов. Именно ИТН бе партията, която върна 45-ия парламент в представителната сграда на "опашката на Коня", отчитайки и протеста на журналистите.

Сагата води началото си от старите планове от времената на Георги Пирински, реализирани при бившата председателка на НС Цвета Караянчева (ГЕРБ) и нейната администрация, депутатите да се преместят в Партийния дом с мотива, че пленарната зала е по-голяма, по-широко е, там са кабинетите на народните представители, там се провеждат и по-голямата част от заседанията на парламентарните комисии, дадени са милиони за преустройство.

И така соц. зданието бе преустроено за нуждите на народното представителство, считано от септември 2020 г. Но, когато влязоха там, оказа се, журналистите бяха натикани в мазето, отделени от депутатите с турникети (т.е. без достъп до тях), при лоши условия за работа - с два телевизора (единият от които полуработещ), за да гледат заседанието (което също се оказа невъзможно на отворен прозорец заради шума от булеварда). А гардовете на НСО не ги допускаха дори до кафенето (за да не срещнат депутат). За продоволствените нужди бе осигурена вендинг машина. 

Но най-важното - възможности за въпроси имаше само по личното желание на някой депутат или парламентарна група - на обособено за брифинги място, разбира се, заградено така, че когато говорещ не иска да отговори на някой въпрос (или на въпроси изобщо), просто си тръгваше.

Невъзможните условия за работа, сведена само до ретранслирането на това, което се говори в залата и това, което някой е избрал да каже, без право на въпроси, доведе до протест на отразващите работата на НС медии, които инициираха подписка до Караянчева. Последваха и реакции от съсловни организации като АЕЖ, омбудсманът, както и единични - на депутатите Крум Зарков и Георги Свиленски, но не и реакци от страна на администрацията на Караянчева.

Само обещание, че партийните пиари щели да си вдигат телефоните и при добро желание, да осигуряват съсбеседник (което прави придобиването на неофициална информация, важна за журналистиката, невъзможно).

Изборите през април 2021 г. обаче промениха нещата. Тогава по инициатива на ИТН, с подкрепата на "Демократична България", заседанията се върнаха в традиционната си сграда от десетилетия насам.

Като на рок концерт

Оттогава насам на председателските съвети темата все бива повдигана, но пък и кратките животи на последните парламенти заради политическата криза все не позволяваха развитие. Кабинет обаче вече има и се очертава 48-ото Народно събрание да работи дълго. Така на Тошко Йорданов му направило впечатление включен разход за бюджета на НС - за нови пултове - залагани и в предходни бюджети.

В проектобюджета на НС са заложени 4,5 млн. лева за индексиране на фирмите, които са ремонтирали другата сграда на парламента и 2,5 млн. лева за озвучителна система в новата пленарна зала. И двете са свързани с онзи прословут ремонт на бившия Партиен дом, където от ГЕРБ искат да изместят НС и се изхарчиха около 40 млн. за това, което до момента е направено, каза Йорданов, цитиран от БТА.

Тези 2,5 млн. лева са за озвучителна система, два огромни видеоекрана, интернет камери - всеки един депутат в другата зала да може да говори от място, "да не мине 15 метра да излезе на трибуната" допълни. Отделно, били избрани скъпи пултове, като разликата между евтиния и скъпия вариант е близо 1 млн. лева. Скъпият вариант има дисплей, колкото телефон, на който можеш да гледаш този, който говори, при положение, че можеш да го гледаш на огромен екран, допълни той.

"Няма нужда от толкова скъпи пултове, няма нужда от такава озвучителна система, няма нужда от две огромни видеостени, ние не сме на рок концерт и няма нужда от онлайн камери", коментира Тошко Йорданов. 

И обобщи, че според него в момента има опит за връщане в сградата на Партийни дом.

"Доколкото съм се ориентирал, идеята е да стане максимално бързо, което би могло да бъде или от Нова година, или от следващата сесия", каза още Йорданов.

Покривът тече

Неофициално всички депутати искат преместването, само групата на ИТН е против, както и единици от останалите формации. Оплакват се, че малката сграда е неудобна за работа, за срещи, че депутатските банки са тесни. Оплакват се и от някои журналисти, които не спазват елементарни установени с години правила, като тези да не се снима в Клуба на народния представител (кафенето), които се надвикват с колегите си по време на брифинги, намесват се в неофициални разговори, нахлуват в депутатските стаи и пр.

Официалното оправдание обаче е, че сградата на пл. "Народно събрание" имала нужда от ремонт на покрива.

Днес темата коментира и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, но с уговорката, че не участва на председателски съвети и не е запознат с нови обсъждания.

"Известно ми е от предишното Народно събрание, че ставаше дума, че тази сграда има нужда от капитален ремонт и че докато това се случва, вероятно ще се ползва другата сграда, което е логично, но това поне доколкото аз знам, не означава окончателно преместване. Тази сграда е емблема на българската държава и очевидно трябва да остане такава. Как се организират отделни процеси и елементи от работата е въпрос на много сложни решения", посочи той.

Преместването обаче няма да е временно, ако хипотетично започне ремонт на представителното здание. Ще е за постоянно. 

От ГЕРБ уверяват на думи, че условията за журналистите щели да бъдат подобрени. Архитектурата на сградата обаче не позволява това.

Решение на практика все още няма, но по всичко личи се върви към такова. И към нови журналистически протести.