Продължаваме самозабравата. Това би трябвало да е името на новата управляваща (НЕ)коалиция.

В преместването на парламента в бившия партиен дом има много символика, свързана с миналото. Символика, за която "Продължаваме промяната - Демократична България" все повече нехаят. А ГЕРБ често са флиртували с нея.

Това обаче е и връщане в изходна точка. Парламентът бе в партийния дом, когато започнаха протестите срещу ГЕРБ преди 3 години. Сега държавата прави пълен кръг и се връща там, откъдето започна всичко.

Много лош символ за една власт, която е дошла да прави промяна. И от чиито управленски действия напоследък все по-ясно става, че промяната като че ли се отлага отново.

Това, че старата сграда има нужда от ремонт - добре. Какво пречи обаче достъпът на журналистите в бившия партиен дом да е същият като в старата сграда? Само така е възможно отвратителното впечатление от цялата инициатива да бъде поне малко заличено.

Не става дума за работата на медиите. Те са свикнали да работят в условията на отритнатост - политика, която новата власт очевидно доста бързо усвоява.

Журналистите ще се оправят всякак, това им е част от работните задължения, от служебната характеристика. Ако не можеш да се оправяш във всякакви ситуации - просто не си за тази работа.

Неограниченият достъп на медиите до депутатите в пленарните дни обаче е едно от най-големите достижения на българската демокрация. Определено има значение дали медиите ще дишат постоянно във врата на депутатите, както е в старата сграда. И както няма да бъде в бившия партиен дом.

Навремето имаше една легендарна със своята наглост фраза, казана от един бивш външен министър: "Нахранете журналистите". Сега фразата е друга - "Пуснете журналистите"!

Само и единствено даването на неограничен достъп на медиите до депутатите и в партийния дом донякъде ще оправдае преместването. Всичко останало не би било нищо друго, освен по-малко прозрачност.

С други думи - нагла лъжа, на фона на предизборните послания, особено от страна на втората по численост парламентарна сила. Пък и на първата, от там също твърдяха, че са осъзнали грешките си.

А наглите лъжи на новата власт взеха да стават твърде много.