Румънският президент Клаус Йоханис в сряда обвини Русия в извършване на военни престъпления. Изявлението му следва обстрела на руските войски на украинското търговско пристанище Измаил на река Дунав близо до румънската граница. Обстрелът нанесе щети на пристанището и индустриалната инфраструктура.

„Продължаващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура на Украйна на река Дунав, в непосредствена близост до Румъния, са неприемливи", каза политикът. „Това са военни престъпления и засягат способността на Украйна да доставя хранителните си продукти на хората в нужда по света."

Градът и пристанището Измаил се намират в Одеска област, на левия (северния) бряг на река Дунав. Отсрещният бряг е територията на Румъния.

През нощта на 2 август руските войски атакуваха Измаил с дронове-камикадзе. Главната прокуратура на Украйна потвърди, че при нападението в пристанището са повредени елеватор, зърнени навеси, резервоари на един от товарните терминали, производствени, складови и административни помещения, както и сградата на морската гара. Пристанището спря да работи. Министърът на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков каза, че са засегнати 40 000 тона зърно, готово за превоз.

Ройтерс съобщава, че след руския обстрел на Измаил световните цени на пшеницата са се повишили с 5%, според Чикагската стокова борса. В устието на Дунав след удара над Измаил са се натрупали кораби, които все още се страхуват да влизат в украинските пристанища на тази река.