"Каквото трябва, ще съдействаме".

Това каза премиерът Николай Денков по темата за премахването на Паметника на съветската армия от центъра на София, който е по-известен като МОЧА (Монумент на окупационната червена армия). Премиерът отговаря на въпроси на граждани във фейсбук.

"Има решение на СОС, паметникът трябва да бъде премахнат", заяви Денков.

Той допълни, че има и идеи какво да се появи на негово място и спомена някои от тях - паметници на Симеон, княз Борис I, Аспарух.

"Столична община ще решава. Ние прехвърлихме собственоста", каза още Денков.

Той допълни, че "трябва да се пристъпи към това действие". Според Денков мнозинството от софиянци подкрепят идеята МОЧА да бъде премахнат.

Задвижихме всички сектори, които имаха нужда от рестарт. Опитваме се да не крием проблемите, а да ги поставим, каза още премиерът.

"Следващите месеци ще си изпълняваме управленската програма, където има заложени 500 мерки с конкретен срок", каза Денков.

Според него оценките за работата на правителството трябва да ги дава българският народ.

Премиерът увери, че кабинетът всеки месец ще дава отчет за постигнатите резултати в своята работа.

Той припомни, че на пресконференция през изминалата седмица бяха посочени пет министерства, където, по думите му, редовното правителство е заварило редица проблеми.

"В другите министерства, без да вдигаме много шум, гледаме да си свършим работата. Излязоха в медиите примери с Министерството на земеделието и храните, където бяха забавени субсидиите. Имаше сериозна опасност производителите на аграрна продукция да не може да си получат субсидиите. Това беше напълно заварена ситуация.

Трябваше много бързо да се променят сроковете. Отделно, преди няколко дни, министърът обяви, че е решил проблема с програмата за аквакултури, където имаше риск да се загубят 24 млн. лева. Навсякъде гледаме да си свършим работата“, коментира още Николай Денков".

Крайно време е да разберем, че страховете, които съвсем умишлено се насаждат срещу еврото, в огромна степен са неоснователни, каза още Денков.

Премиерът съобщи, че комуникационна кампания за еврото ще стартира септември - октомври. Според него преминаването от лев в евро ще спести доста средства и на бизнеса, и на хората, на които им се налага да използват еврото. Трябва да внимаваме за инфлацията, трябва комуникационна кампания, цените трябва да бъдат показани шест месеца по-рано и в евро, и в лева, обясни Денков.

За приемането на България в Шенген и несъгласието от страна на Австрия и Нидерландия Николай Денков посочи, че проблемът в Австрия е големият брой мигранти. 108 000 души са се записали, търсейки статут за бежанци в Австрия, и това за тях е голям проблем. Една част от тях са от България, обясни премиерът. Усилията са насочени към намаляване на мигрантите, които навлизат на наша територия, хващането им у нас, работа с европейските структури. Един от новите акценти са опитите да бъдат блокирани организаторите, каза още той. В Нидерландия проблемът е повече върху правосъдната система, проблемите в нея, борбата с корупцията, посочи Денков и добави, че законите, приети от Народното събрание, са усилия в тази посока.

Денков разкри, че вече е имало случай, в който той е заявявал пред лидерите на парламентарните групи, подкрепящи правителството, че ще си подаде оставката. Това е станало при приемането на бюджета, когато на комисия бяха приети текстове, които бяха различни от първончално заложените.

В крайна сметка обаче залата подкрепи бюджета, както той бе внесен от финансовия министър Асен Василев.