"Съвкупност от доброволни, трайни, лични, интимни, сексуални отношения между две лица, независимо дали споделят едно домакинство и чието възникване, съдържание и прекратяване не са обект на правно регулиране от друг закон. Трайни по смисъла от предходните изречение са отношения с продължителност поне от 60 дни."

Такава формулировка смята да даде парламентът по отношение на това какво представлява "интимна връзка", която ще бъде вписана в закона срещу домашното насилие. С други думи, за интимна връзка ще се считат отношенията между двама души, които продължават повече от два месеца и имат и интимен характер. 

Днес депутатите се събраха на извънредно заседание, като прекъснаха лятната си ваканция, за да впишат поправките в закона. Тази извънредност се наложи след бруталния случай с обезобразяването на 18-годишно момиче от Стара Загора, предизвикал спонтанни протести в цялата страна. В момента законът се разпростира върху семейните отношения и върху лицата, които са във фактическо съжителство, но не и по отношение на само интимните партньори. Така, народните избраници решиха да се захванат спешно с разширяването на кръга от защитените лица.

Първоначално вносителите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС предложиха вместо "фактическо съпружеско съжителство" да се запише "интимна връзка". Като под "интимна връзка" трябва да се разбира "доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личният характер на техните отношения".

Тази формулиировка обаче бе подложена на критики като прекалено неясна и отваряща вратата за злоупотреби, което наложи днес Надежда Йорданова (ПП-ДБ), която е един от вносителите да предложи нова - фактическото съжителство да се запази, като се добави гореописаната дефиниция за интимна връзка и "срокът", според който се счита, че има такава.

Това, разбира се, предизвика реакция от страна на БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ", които взеха на подбив вносителите на поправката - в така и така "забавния" дебат.

"Опитвате се да дадете дефиниция на един неясен текст. Оказва се, че трайни отношения ще са 60 дни - кой ще брои тези 60 дни. А ако са минали 30? Ако се насилват за 30 дни, какви последствия ще има? - започна Иван Ченчев от левицата.

"От първата среща или от първия сексуален контакт започват да текат 60-те дни? И ще има ли видеорегистратор, който да установи факта, че има интимни отношения" - поде и Андрей Чорбанов (ИТН).

"Ние сме консервативни, може да предложим 40 дни. Създаваме неяснота. Да се помисли за ограничителната заповед" - добави и Любен Дилов-син (ГЕРБ), въпреки че партията му е сред вносителите.

"Периодичното ходене в стаята на Пеевски вече 60 дни може да се счита за интимна връзка и Кирил Петков може да подаде една жалба за домашно насилие. Отваряме вратите за доноси" - даде своята "лепта" и Цончо Ганев ("Възраждане").

БСП и "Възраждане" всячески се опитаха да спрат измененията, като на лидерката на социалистите Корнелия Нинова отново ѝ се привидяха "джендъри" и Истанбулската конвенция. Подобно на партията на Костадин Костадинов.

"Този закон е първият официален и задкулисен начин да се заобиколят Конституцията и Семейният кодекс", обяви Нинова, визирайки факта, че формулировката за "интимна връзка" употребява думата "лица" - без да е посочено, че те са от два различни пола (за каквото настояха малко преди това от "Възраждане").

"По едно време разговорът стана твърде "интимно и лично". Обществото ни е болно, но от липса на справедливост. Домашното насилие е отвратително, но е част от по-голям проблем - агресията и насилието - между деца в училище, между съседи и етажната собственост, на пътя" - продължи Нинова, за да насочи вниманието към... Истанбулската конвенция.

"Някак много организирано се издигнаха плакати "Искаме Истанбулска конвенция" - заяви по адрес на спонтанните протести срещу домашното насилие в над 20 града.

"Това, което предлагате, е вик на юридическа неграмотност" - сложи точката соцлидерката.

"Само джендъри са ви в главата" - отвърна ѝ задочно Искрен Митев (ПП-ДБ).

Бързата писта

Така в този дух депутатите все пак пристъпиха към гласуване на промените в закона срещу домашното насилие на първо четене, като те бяха подкрепени от ГЕРБ (с един въздържал се), ПП-ДБ и ДПС - общо 144 гласа "за". "Против" бяха 58 народни представители - без изненада - "Възраждане" и БСП, както и независимият Радостин Василев, а цялата група на ИТН се въздържа.

Скандал в залата обаче избухна след като Надежда Йорданова предложи проектът да мине на второ четене още днес и то директно в зала - с редакционни поправки, без да е заседавала комисията по правни въпроси, какъвто е каналният ред. 

След спор и четене на текстовете от правилника, предедателстващата Росица Кирова даде почивка. И така няколко пъти.

Мъж и жена

Почивките обаче не помогнаха. От "Възраждане", БСП и ИТН продължиха с изказванията си срещу приемането на проекта на второ четене, отново примесени с тезите за узаконяване на ЛГБТИ отношенията в закон. 

"Защитавате хомусексуалните двойки" - обяви Георги Свиленски (БСП).

И поиска вносителите да запишат специално в понятието за интимна връзка, че трябва да е "между две лица - от мъжки и женски пол". В противен случай религиозните общности в България щели да "изметат" партиите вносители на поправките.

"И тези хора трябва да бъдат защитени - това е хуманизъм. Не е смешно това, смешно е партия като БСП да говори за християнство" - отвърна Манол Пейков (ПП-ДБ), обръщайки се към смеещите се в залата социалисти.

От "Възраждане" пак възразиха за приемането на две четения, като се позоваха на решение на Конституционния съд от 2010 г., което третира начина на приемане на закони, в т.ч. правото на групите да внасят предложения между двете четения. На това Надежда Йорданова възрази, че и в зала може да се направят предложения, а ако някой иска да сезира КС с приемането на проекта, нека го направи и той да се произнесе.

А зам.-председателят на парламента от левицата Кристиан Вигенин обобщи: че в момента парламентът се е превърнал в извънредна правна комисия, че по същество не става въпрос за допустимите по правилника редакционни поправки, а за предлагане на чисто нов закон за второ четене, спрямо внесения на първо.

Изказванията в този стил продължиха. Чорбанов попита дали като има връзка с приятели, с които ритал топка, се считало за домашно насилие, когато се сбият на терена. Председателят на групата му Тошко Йорданов стигна още по-далеч - дали ако мъж спи 60 дни с проститутка, понеже това били "доброволни" отношения, случаят пак попада в обхвата на закона.

Несправедлив, неприложим и корупционен

"Несправедлив, неприложим и корупционен текст. Мъртъв текст" - така определи Нинова предложенията на вносителите на петия час от дебата. 

Несправедлив, защото човкек, пострадал до 59-ия ден не може да бъде защитен от този закон. Неприложим от доказателствена гледна точка - като не може да бъде доказано, то жертвата не може да получи защита. Корупционен - защото когато има един такъв текст, който дава врата за тълкуване, това е отворена врата за подкупи и недобросъвестни служители, изброи тя.

"Нищо работа, само от зле по-зле от сутринта досега", обобщи соцлидерката.

Очаквайте подробности