Борислав Сарафов разпореди извършването на пълна проверка на работата на районния прокурор на София Невена Зартова от началото на 2022 г. до 31 юли т.г. Проверката е в изпълнение на основната цел на контролната дейност на прокуратурата за обезпечаване на точното и еднакво прилагане на закона, съобщават от държавното обвинение.

Преди ден изпълняващият функциите главен прокурор поиска оставката на административния ръководител на Софийската районна прокуратура заради „сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици“. Поводът беше двойното убийство в с. Лозен.

„С голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК (за причиняване на смърт по непредпазливост) в Софийска районна прокуратура“, посочи тогава Сарафов. 

Той поиска Зартова да освободи поста в контекста на „допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на  6 април 2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние“.

„Не знам какво е законовото основание да ми бъде поискана оставката“, коментира пред БТА шефката на районната прокуратура.

Тя не била говорила със Сарафов, но била готова да си подаде оставката, „ако има дисциплинарно или друго законово нарушение“.

Според нея нито Законът за съдебната власт, нито който е да е друг закон ѝ дават право да нарежда на прокурор от Софийската районна прокуратура извършването на каквито и да е действия по дело.

„В такъв случай можех да бъде обвинена, че упражнявам административно влияние като ръководител“,  коментира тя.

Инспекцията, възложена от Борислав Сарафов, ще обхване дейността на административния ръководител, както по организация, ръководство и контрол на дейността на Районна прокуратура-София, така също и по осъществяване на контрол за спазване на сроковете за извършване на разследванията и при упражняването на правомощията, свързани с реализиране на дисциплинарна отговорност на прокурорите по постъпили жалби и сигнали; внесените предложения в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за налагане на дисциплинарни наказания; предприети действия за вземане на мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица; срочното приключване на делата, осъществения контрол за това и др., се казва още в съобщението на прокуратурата.

В рамките на проверката ще бъде инспектирана работата на Невена Зартова и в качеството ѝ на наблюдаващ прокурор по преписки и досъдебни производства, в т.ч. срочност на разследванията, ритмичност на действията и др.

Със същата заповед Сарафов е разпоредил проверка на работата и на Радослава Каназирева. Тя е била наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост, по което спрямо Чавдар Бояджиев през април 2022 г. Софийски районен съд е определил мярка за неотклонение „подписка“.

Проверката ще обхване всички неприключени и решени от прокурора досъдебни производства, ритмичност и срочност на разследването, мотивираност на постановените актове, осъществения контрол на взетите мерки за процесуална принуда спрямо обвиняеми лица, както и натовареността на магистрата в последните три години.

Инспекцията в СРП е възложена на екип от петима прокурори от Върховна касационна прокуратура, Апелативна прокуратура-София и Софийска градска прокуратура. Срокът за представяне на доклада от проверката е 11 септември 2023 г.