Руското министерство на отбраната съобщи, че два украински дрона са били свалени в Московска област, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Тази нощ бе осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с безпилотни летателни апарати на територията на Московска област. Средствата за противовъздушна отбрана унищожиха два дрона", се казва в съобщението на военното ведомство.

Няма информация за жертви или щети.

През изминалото денонощие украинските въоръжени сили са изстреляли 362 боеприпаса по населени места в Донецк, като са убили трима цивилни и са ранили 11 души, сред които и 11-годишно дете предаде ТАСС.

"Донецк бе подложен на интензивен обстрел от страна на украинските въоръжени формирования през целия ден. Към момента се знае за трима загинали в Киевски район. Ранени са 11 души в Киевски, Ворошиловски и Куйбишевски район, сред които и дете, родено през 2012 г. Лекарите оказват необходимата помощ на всички пострадали", написа Денис Пушилин в "Телеграм".

Той уточни, че сред ранените има и екип от електротехници. Един от тях е получил рани от шрапнели и е хоспитализиран в тежко състояние.

Повредени са 24 жилищни сгради в Донецк и Ясиновата и 10 обекта на гражданската инфраструктура, включително училище в Донецк, детска градина в Макеевка и завод в Шахтерск.

Украинските специални служби са предотвратили опит на руски хакери да проникнат в бойната информационна система на Въоръжените сили на Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на изявление в Телеграм на украинската служба за сигурност.

Страната съобщи за увеличаване на руските хакерски опити срещу компютърните системи на украинското правителство, въоръжените сили и енергийния сектор от началото на руското нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Русия многократно е отричала подобни обвинения.

"В резултат на комплексни мерки украинската служба за сигурност разкри и блокира незаконните действия на руски хакери, които се опитаха да проникнат в украинските военни мрежи и да предприемат събиране на разузнавателна информация", се казва в изявлението на службата.

Според изявлението руските хакери са се опитали да получат достъп до "чувствителна информация за действията на украинските въоръжени сили, за местоположението и движението на частите за отбрана, както и за техническата им поддръжка".

Украинската служба за сигурност посочи, че отговорността за атаката е на руски хакерски екип, известен в средите на киберсигурността като "Сандуърм" (Sandworm). Нейните киберспециалисти са открили, че хакерите са планирали да използват украински военни таблети, за да разпространяват вируси в бойната система на Украйна, допълни службата.