Пореден случай на починала родилка.

26-годишна жена от Сандански e починала вчера следобед в реанимация на МБАЛ-Благоевград. Тя е издъхнала след като е родила чрез секцио второто си дете. Тя постъпва в болницата на 29 юли сутринта в тежко състояние и с възпаление, каза за Радио Благоевград директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев. 

"Жената дойде с тежко възпаление. Направихме всички необходими изследвания и започнахме терапия с пет вида скъпи антибиотици. Направено е секцио по правилата, но след това жената продължи да се влошава. Лечението й е съгласувано с професор Темелков и не мога да кажа, че е допусната грешка в лечението. Самият факт, че постъпва в при нас в тежко състояние означава, че несериозно е погледнато към бременността", твърди той.

Новороденото е в добро здравословно състояние.

Това е трети публично известен смъртен случай на родилка за тази година. През февруари 23-годишна жена и бебето ѝ починаха, дни след изписването им от родилното отделение в Бяла Слатина. В края на май нов случай на починала след раждането на второ си дете 29-годишна жена предизвика напрежение и изкара нейни близки на протест пред Акушеро-гинекологичния комплекс към Университетската болница "Канев" в Русе. 29-годишната жена е влязла в болницата на 23 май за второ раждане със секцио. Операцията е протекла нормално, но на другата сутрин състоянието на родилката рязко се е влошило и на следващия ден тя умира.

В края на миналата година 22-годишна жена и бебето ѝ починаха в болницата във Велинград, а през август 2022 г. 21-годишна жена почина след направено секцио в болницата в Горна Оряховица.

През двете години на пандемията от COVID - 2020 и 2021 г. съобщенията на починали родилки нараснаха. През 2021 г. 28-годишна родилка почина в Сливен след усложнения от коронавирус.  На 1 април жената е приета с коронавирус в 32-ра седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Два дни след раждането майката губи живота си

На 28 март 2021 г. беше съобщено, че 36-годишна родилка е починала от COVID-19 в болницата в Бургас. Бременната в шестия месец жена беше приета в УМБАЛ-Бургас на 19 март, а на 23 март състоянието ѝ се влошава и тя е интубирана. Лекари предприеха спешно секцио и извадиха бебето.  Починалата жена беше художничката Лора Янева.

Преди това в средата на март същата година в Бургас почина още една родилка. Родилка от Карнобат беше поставена в медикаментозна кома заради COVID-19, но по-късно почина. Лекарите в областния град успяха да спасят близнаците ѝ след спешно секцио.

През март починаха от COVID-19 още две бременни. 42-годишна жена загуби битката с коронавируса в благоевградката болница. Тя се е самолекувала няколко дни, преди да потърси помощ в лечебното заведение.

Преди това беше съобщено в Единния информационен портал за друг случай на починала 32-годишна бременна жена.

Това са някои от станалите публично известните случаи на загубилите живота родилки през последните години.

Средно към високо

Нивото на смъртността сред родилките в България се определя като средно към високо спрямо смъртността в останалите държави в Европа, установи проучване на смъртността на родилките в България за периода 2010 – 2020 година, поръчано от Националната здравноосигурителна каса след поредица сигнали на Българския хелзинкски комитет. То установи и че данните са непълни и често се отчитат некоректно, т.е. картината е изкривена и е възможно числата да са много по-високи. Според събраната информация за десет години - от 2010 до 2020 г. включително в България е установена смъртта на 66 жени, починали в периода на бременността, раждането и 42 дни след него. 

Според официалните данни на НСИ през 2022 г. има 7 случая на смъртност при раждане.