След смъртта на родилка и новороденото ѝ дете - остро недоволство в Луковит, близките настояват да има наказани медици. По случая започнаха проверка здравните власти - от агенция "Медицнски надзор", Окръжната прокуратура в Ловеч съобщи, че е образувала досъдебно производство за смъртта на бебето.

23-годишната Дияна и детето ѝ са изписани след нормално раждане в белослатинската болница, но умират в рамките на няколко дни, след обиколка през няколко здравни заведения. Според близките на починалите става въпрос за поредица от лекарски грешки, информира бТВ. 

В деня преди смъртта си родилката е била препращана между три болници и така е изгубено ценно време. Според близките ѝ причината е, че не е била осигурена и затова лечебните заведения не са искали да я приемат.

Диана Иванова ражда момиченце на 23 януари в МБАЛ-Бяла Слатина. Няколко дни по-късно е изписана. След още няколко дни новороденото отказва да се храни и родителите му го откарват в спешния център в Червен бряг. 

На другия ден момиченцето се влошава и семейството отива в спешния център в Луковит, където чакат оборудвана линейка от Ловеч. Бебето обаче почива в линейката.

"След това се прибрахме и дъщеря ми започна да я тресе. Вдигна температура", обясни майката на починалата жена Недка Георгиева.

Аутопсията на новороденото показала бронхиолит. След смъртта му още същата вечер се влошава състоянието и на майката. В спешния център в Луковит ѝ поставят инжекция. След още няколко дни родилката се връща отново в болницата в Бяла Слатина. Там започват спешна реанимация, стабилизират я и я насочват към Плевен.

Първоначалната уговорка по телефона за настаняване в частна клиника отпада заради липсата на родилно отделение там. Придружаващият лекар опитва директен прием в Клиниката по акушерство и гинекология на Университетската болница в Плевен. Жената е приета по каналния ред. През нощта е извършена операция, но на сутринта 23-годишната Диана Иванова почива. 

Прокуристът на МБАЛ-Бяла Слатина Красен Кръстев каза пред бТВ, че събира цялата информация от всички лекари.

"Вярвам, че ако има грешка, не е в нашето лечебно заведение", добави той. 

От УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен посочи, че родилката е закарана в лечебното заведение в изключително тежко състояние - приведена е в противошокова зала със съмнение за септичен шок.

„Трябва да си зададем въпроса защо имаме толкова много болници, а не може да се окаже навременна помощ“, коментира Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Важна била цялата картина, добавя тя.

„От публичните факти става ясно, че родилката е изписана здрава, на крака, със здраво бебе в домашни условия. Влошаването започва време след това – в какви условия е живяла, боледувала ли е от нещо, грижила ли се е адекватно за себе си?“ Три дни преди майката издъхва и бебето ѝ – в линейка на път за Ловеч", изброява Петрова.

„Тук става въпрос за два човешки живота и някой трябва да си понесе наказанието и нека това да приключи тук, това да е последният случай“, казва Райна Атанасова, близка на семейството.

Починалата родилка оставя момиченце на годинка и осем месеца.

Преди по-малко от два месеца случай отново имаше случай на починала 25-годишна родилка и новороденото ѝ дете - в болницата във Велинград. Жената, която имала други две деца, нямала заболявания и подела редовно на прегледи. Роднините ѝ твърдяха, че медиците са се забавили в оказването на помощ. Според болницата вероятно става дума за ДИК синдром и амниотична емболия. И по този случай текат проверки.

В страните с модерно здравеопазване подобни случаи, при които при раждането умират и майката, и бебето се смятат за изключителна рядкост.

България продължава да е на едно от челните места в света по предотвратима смъртност.