Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе телефонен разговор с българския министър на външните работи Мария Габриел и я поздрави с назначаването й на поста, Това съобщи на своя сайт Държавният департамент на САЩ.

Съобщението на департамента е кратко. Според него двамата са обсъдили вчера необходимостта от продължаване на помощта за Украйна в областта на сигурността от страна на съюзниците и партньорите, както и текущите усилия за диверсификация на енергийните източници в посока по-чисти, по-сигурни доставки и технологии.

Антъни Блинкън и Мария Габриел също така са отбелязали важното значение на разширяването на Европейския съюз за осигуряване на стабилност и просперитет в региона. Това заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран в съобщението на сайта на Държавния депа тамент.

Съобщението от МВнР е по-подробно. В него се казва, че Блинкън и Габриел са обсъдили задълбочаването на сътрудничеството с Вашингтон както по двустранна линия, така и в рамките на НАТО и че това е приоритет във външната политика на България.

Държавният секретар изразил подкрепа за новото правителство на България и е поздравил неговата ясна евроатлантическа ориентация. Мария Габриел е откроила важността на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.

Вицепремиерката е споделила основните приоритети на правителството, като е подчертала сред тях активната роля на България в ЕС и НАТО. Изтъкнала е и eвропейската перспектива за Западните Балкани при спазване на договорените ангажименти, информират още от МВнР.

Стратегическото партньорство със САЩ като възможност за засилване на сътрудничеството между двете страни в области от взаимен интерес е било централна тема в разговора. Присъединяването на България към Програмата на САЩ за безвизово пътуване остава важен приоритет.

Мария Габриел и Антъни Блинкен са се обединили около важността на подкрепата за Украйна и в този контекст е отчетена и от двамата значимостта на визитата на президента на Украйна Володимир Зеленски в България.