„АЕЦ Козлодуй“ ще може да договори и получи доставки от руски компании за целите на плановия годишен ремонт на шести блок.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

След получено писмо от атомната централа и по предложение на министъра на енергетиката Министерският съвет одобри на днешното си заседание решение, с което се предоставя дерогация от забраните с ограничителни мерки на ЕС, наложени с руската инвазия в Украйна.

Регламентът предвижда възможност компетентните органи на държавите членки да разрешават изключения от въведените забрани, когато това е необходимо за експлоатацията, поддръжката, преработването на горивото и осигуряването на безопасността на ядрените съоръжения за граждански цели.

В конкретния случай става въпрос за доставка на блокове вътрешно-реакторни детектори и асинхронни електродвигатели, както и свързаните с тях доставки и услуги. Чрез предоставената дерогация ще бъде възможна също и доставката на тръбен електронагревателен блок за компенсатора на обема, на токови трансформатори, както и на специфични резервни части за обратен клапан и други резервни части.

„АЕЦ Козлодуй“ ЕАД е собственик на единствената атомна централа в България, която е най-големият производител на електроенергия в страната. Тя осигурява повече от една трета от годишното национално електропроизводство и е ключов фактор за енергийната сигурност на страната. Централата е изградена по съветски проект и голяма част от системите и оборудването ѝ са с руски произход, припомнят от правителствената пресслужба. 

Изброените в днешното решение на Министерския съвет доставки на стоки и услуги са свързани с плановия годишен ремонт на шести блок на централата.

Това е второ подобно решение на МС, след като през март служебното правителство на Румен Радев одобри дерогация за "закупуването на необходимите ни материали, резервни части и услуги, за да се обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на електроцентралата".