Служебният кабинет одобри поредна дерогация на европейските санкции срещу Русия. 

"Министерският съвет одобри дерогация АЕЦ "Козлодуй" да може да закупи необходимите ни материали, резервни части и услуги, така че да обезпечим нормално извършването на планираните годишни ремонти и експлоатацията на електроцентралата."

Тава обяви на брифинг в Министерския съвет в сряда служебният министър на енергетиката Росен Христов сред редовното заседание на правителството. 

След като България, Унгария и Франция се обявиха против санкции срещу руската ядрена енергетика, която се управлява от "Росатом", като изтъкнаха, че са зависими от доставките на ядрено гориво, тази част отпадна от десетия пакет санкции, но е възможно да бъде обсъждана отново в предстоящи решения срещу страната агресор. Днешното решение на МС, което според Христов е от "критично значение за сигурността на електроцентралата", е принципно искане за дерогация, ако се стигне до такива санкции.

"Става въпрос за материали, услуги и части, за които още не сме намерили алтернативни доставчици. Продължаваме процеса по подбор на нови контрагенти, така че в дългосрочен план да имаме абсолютна сигурност", твърди той. 

"Другото направление, в което работим, е презапасяване с тези материали и части, за които още не можем да намерим алтернативни доставки, така че да обезпечим за следващите години безпрепятствената работа на АЕЦ "Козлодуй", добави Христов.