Строителството на нови жилища в София, а и в други големи градове на страната бележи сериозен спад с над 50 на сто. Спад има и при имотните сделки. Само цените не помръдват.

Това е обобщението от интервюто на БНР с Добромир Ганев - председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".

"Обемът от сделки за първите 6 месеца на годината е минус 12% в страната. За по-големите градове се движи от минус 12 до минус 17%", заяви той.

Уточни, че сравнението е спрямо същия период на миналата година, като последните 2 години са били най-силните от 15 години назад. 

Ганев не очаква промяна в тенденциите. По думите му няма да има спад в цените на имотите, а по скоро ще има спад на ръстовете. (Сега в София жилища се продават и за по 3000 евро на квадрат, б.р.).

Потвърдили са се и очакванията за намаляване на обемите:

"В първото 6-месечие започнатото ново строителство в София е с 56% по-малко. Предприемачите са доста предпазливи в тази ситуация", заяви Ганев. - "Пита се защо като има спад на сделките, няма спад на цените - ами ето ви един от отговорите. Фактори има много, но когато предлагането намаля, това се отразява на по-бавния спад на цени и на липсата на такъв" - заяви още по повод баснословните цени в България.

"В София около 50% от сделките се случват с някакво ипотечно кредитиране, което е най-високият процент. В останалите големи градове той достига максимум 35, в някои и под 30%", посочи той и даде за пример САЩ, където ипотечното кредитиране като участие в сделките е в над 75-80%.

По думите му България все още има доста консервативен пазар по отношение на получаване на ипотечно кредитиране за придобиване на имот. Това е свързано и с доходите на населението, обясни Ганев. В същото време обяви как само заможните имат достъп до имотния пазар (т.е. могат да си позволят да планират купуване на имот и изплащане на такъв):

"230-240 000 сделки имаме на годишна база - това е незначителен процент спрямо населението на страната. На този пазар не могат да си позволят да участват всички."

Ганев посочи очакванията на експертите в банковия сектор във връзка с лихвите:

"Може би лихвите по ипотечното кредитиране ще се увеличат в рамките на 0,5% в следващите месеци. Към момента лихвите по ипотечното кредитиране в България са вторите най-ниски в Европа след Малта. Ние виждаме ипотечно кредитиране, което се свива през първото 6-месечие само с 3%".

При наемите тенденцията е на леко покачване, подчерта още председател на Националното сдружение "Недвижими имоти".