Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп призова започнати срещу съдебни дела да бъдат отложени до приключване на изборите през 2024 г., предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Специалният прокурор Джак Смит е насрочил началото на един от процесите [по делото за неправомерно боравене с класифицирани документи] за 2 януари, преди важните първични избори в Айова! Само напълно откъснат от реалността лунатик може да избере тази дата, ден след новогодишната нощ, и то по такъв начин, че да осигури максимална намеса в първичните избори в Айова", написа Тръмп в своята социална мрежа "Трут сошъл".

"Такъв процес изобщо не биваше да се случва, а ако се случи, трябва да се случи едва след изборите", продължи той. - Същото трябва да се направи и с другите процеси за фалшивите обвинения, отправени срещу мен от [президента на САЩ Джо] Байдън. Това е намеса в изборите."

Преди това Тръмп е бил изправен пред наказателни обвинения за финансови измами при плащанията към бившата порноактриса Сторми Даниелс, заговор във връзка с щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. и за неправилно боравене с класифицирани документи. Очаква се следващата седмица да бъдат повдигнати обвинения във връзка с предполагаемия опит на Тръмп да повлияе на длъжностни лица в Джорджия, за да преразгледат резултата от президентските избори.