Офисът на Европейската прокуратура в София е извършил серия от обиски в рамките на разследване на два проекта, свързани с модернизирането на железопътната структура у нас, финансирани с 241 милиона евро от ЕС.

Това съобщиха от централата в Люксембург на институцията, ръководена от Лаура Кьовеши.

Двама души са арестувани. Предполага се, че престъпници изтеглили неправомерно 2,5 млн. евро.

Над 100 служители и агенти на Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и на ДАНС са ,участвали в обиските. Те са извършени на 28 места в областите София, Бургас, Варна, Стара Загора, Смолян и Пазарджик.

Първият от двата проекта е на отсечката между Костенец и Септември на жп линията София-Пловдив. Тя е финансирана с над 130 милиона евро от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA).

Вторият проект е за модернизирането на отсечката между Оризово и Михайлово  - част от втората фаза от рехабилитирането на железопътната инфраструктура Пловдив-Бургас. Тя е финансирана с повече от 111 милиона евро от Кохезионния фонд по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Бенефициер на двата проекта е Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). Строителните работи са били възложени на две частни компании с международно участие.

Работите по двете отсечки продължават, но някои плащания от бенефициера към изпълнителите вече са направени.

Разкритите от разследването факти могат да представляват криминални престъпления, включително злоупотреба с фондове на ЕС и пране на пари. Изпълнителите са заподозрени, че за кратък период от време са извършили поредица от фиктивни парични преводи към „кухи фирми“. Това довело до изтеглянето на общо над 2,5 милиона евро (5 милиона лева) от лица с криминални досиета.

По време на обиските, извършени в домовете на заподозрените и в офисите на разследваните компании, са арестувани двама души. Ще бъдат разпитани служители на НКЖИ във връзка с отпускането на пари от европейските фондове.

Според българското законодателство всички заподозрени лица са невинни до доказване на противното, припомнят от Европейската прокуратура.

Министерството на транспорта и съобщенията подкрепя разследването от страна на Европейската прокуратура на нарушения в два проекта за модернизация на железопътната инфраструктура, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Ревизия на начина, по който са изразходвани публични средства в структурите към министерството, бе една от първите стъпки, които министър Георги Гвоздейков предприе при встъпването си в длъжност, припомнят от ведомството. 

„Незабавно съм разпоредил на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) да съдейства изцяло на прокуратурата и се надявам тя да стигне докрай в своето разследване“, коментира министър Гвоздейков, цитиран от БТА.