Руската рубла поевтиня днес до ниво над психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е най-ниското равнище на руските пари спрямо долара от около 17 месеца. Рублата загуби приблизително 30 на сто от стойността си спрямо американската валута, откакто управляващите в Москва предприеха военната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., посочва Ройтерс. 

"Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката (на Русия - бел.ред.) и се отразява негативно върху реалните доходи на населението й.

В интерес на руската икономика е рублата да е силна", заяви Максим Орешкин, който е икономически съветник на руския президент Владимир Путин. 

Руската централна банка посочва, че причина за резкия срив на рублата тази година е свиването на търговския баланс на страната. Излишъкът по текущата сметка на Русия намаля с 85 на сто на годишна основа през първите 6 месеца на годината, отбелязва Ройтерс. 

През миналата седмица бяха огласени предварителни данни на руското финансово министерство, според които бюджетният дефицит на Русия през първите 7 месеца на годината достига до близо 2,82 трилиона рубли (близо 28 милиарда долара) или приблизително 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За първите 7 месеца на 2022 г. Русия отчете бюджетен излишък в размер на 557 милиарда рубли, но значителните разходи за военната й инвазия в Украйна и санкциите на западните страни, които ограничават приходите на Москва от износа на природен газ и петрол, оказват натиск върху руския държавен бюджет.

Руската централна банка: Възможно е да повишим водещата лихва

Руската централна банка (РЦБ) заяви днес, че е възможно да пристъпи към повишение на водещата лихва на следващото си редовно заседание, предаде Ройтерс, позовавайки се на агенция Интерфакс. 

Според РЦБ подновеното поевтиняване на националната валута не представлява заплаха за финансовата стабилност на страната. Регулаторът припомни, че обменният курс се сформира под влиянието на голям брой фактори. 

"Наред със значителното свиване на стойността на обемите на износа се наблюдава разширяване на вноса, свързано с активния ръст на вътрешното търсене, включително на фона на високите темпове на кредитирането при запазване на повишеното равнище на търсенето от страна на държавата", посочва РЦБ, цитирана от ТАСС. 

На 21 юли РЦБ повиши водещата си лихва наведнъж със 100 базисни пункта до 8,5 процента годишно. Следващото заседание по парична политика е планирано за 15 септември 2023 година.