Под заглавие „Топлофикация“, ВиК, детските градини - щеше да е хубаво да има смислен дебат за София“ вчера Клуб Z публикува мнението на журналистката Емилия Милчева, в което тя изброява част от конкретните теми, по които обществото трябва да чуе мнението на кандидатите за кмет на столицата. Днес отговори на въпросите ѝ е дал номинираният от ПП-ДБ Васил Терзиев. Публикуваме ги, като преди всеки отговор припомняме конкретната тема.

1. ВиК концесията: Трябва да бъде защитен общественият интерес. Това няма как да се случи, когато концесии се удължават набързо в края на мандата.

Иначе концесията трябва да бъде удължена в началото на следващия мандат за още няколко години. „Веолия” се справя сравнително добре на фона на други дружества из страната, но има още какво да се желае най-вече при изграждането на нова канализационна мрежа. Ако имаме шанс да предоговаряме условията, това ще е важно изискване.

2. „Топлофикация“: Имаме информация, че дългът на „Топлофикация“ е към 1,8 млрд. лв. Нито приватизацията, нито концесията могат да дадат категорично разрешаване на проблема „Топлофикация“. Но на първо място дружеството трябва да се оздрави. Трябва да се намалят огромните разходи, да се прекратят корупционните практики и лошо управление на процесите. Примерно „Топлофикация“ да започне да търси по-изгодна цена на терминалите за втечнен газ или директно през азербайджанската СОКАР.

Но мисля, че на всички е ясно, че каквито и идеи да имаме за оптимизация, те не могат да бъдат реализирани без тясно сътрудничество с централната власт.

3. „Софекострой“ (партийна касичка), Център за градска мобилност, „Софийски имоти“ и всички общински дружества: Скандално е да. Дружество, за което има спекулации, че е приближено до настоящата власт на София, и което се е прочуло със сключването на съмнителни договори, да отбелязва рекордни загуби, а Столичният общински съвет да му гласува 3,5 млн. кредит. И да освободи директора без ревизия.

Скандално е и чуждестранен гражданин, с всички характеристики на подставено лице, да бъде собственикът на фирмата, която управлява системата за продажба на билети за градския транспорт.

Корупцията, дори съмненията за такава, е огромен проблем на Столична община. Има само едно решение - максимална прозрачност. При обществените поръчки, при управлението на общинските предприятия и при назначаването на управителните им органи. Прозрачността е лекарството срещу “тъмни дупки”.

ЦГМ няма да остане в сегашния си вид. Ще обединим всички 4 транспортни оператора. Така ще има по-добра координация и по-ниски разходи.

4. Договорите за събирането и транспортирането на боклука: Тези договори са една от бомбите, заложени от настоящото управление на София - техният срок обхваща първата половина от четиригодишния мандат. А това ни връзва ръцете.

Столична община трябва да се насочи към изграждането на съвременна система за сметосъбиране - рециклиране, стремеж към нулев отпадък и въвеждане на принципа "Замърсителят плаща". Това е единственото трайно решение. И да, контролът ще е в пъти по-сериозен, отколкото в момента.

5. Отдадените за смешни пари на разни съмнителни лица паркинги в София и други общински имоти: Вече казах, че прозрачността е ключова за нас. Ако имаме мнозинство в Общинския съвет, ще спрем отдаването на общински имоти на „наши хора”. Искаме ясни процеси и процедури за всичко, и то възможно най-дигитализирани, за да се минимизира възможността за грешки (неволни или умишлени).

6. Картографиране на зелените площи и междублокови пространства: Искрено се надявам да не се налага да се връзвате за някое дърво (В своята публикация Емилия Милчева казва, че ако не бъде спасена градинката зад блока ѝ, е готова да се върже за някое дърво пред първия изпратен да я разруши багер – бел. ред.). Нито вие, нито който и да е софиянец. И да - картографирането е задължително. В момента липсва регистър на зелените площи, което отваря прозорец за злоупотреби. Има и разминавания между Общия устройствен план и подробните устройствени планове. Когато влезем в Общината, всички тези неща трябва да бъдат спешно ревизирани.

7. Нова схема за детските градини: Вярвам, че изграждането на необходим брой детски градини и разширяването на настоящите е напълно възможно в рамките на 4 години. Гарантирам, че ще го направим. Компенсациите, дали ваучери, дали осигуряването на алтернатива на ранната детска грижа са по-скоро временни, а не трайни решения. Но ние мислим и за други временни решения, които да облекчат родителите.

8. Общинските болници: Това е много сложна тема. Да, обсъждаме с експертите кой е най-подходящият подход за управление на сградния фонд на лечебните заведения, но нямаме готов отговор. Това, което знам със сигурност, е че ще работим много по отношение на здравето на хората на София. Това е един от основните ни приоритети.

9. Подлезът на Централна гара и празните търговски площи там: Подлезът трябва да изчезне, защото е кошмар. Нашата идея е съвсем различна организация на движението - градска железница, линиите на трамваите да минават точно пред Централна гара, а подлезът да остане само в частта към метрото. Така става по-чисто, по-подредено и ще останат площи, които общината може да използва.

10. Нов тип бюджетиране: Ще улесним значително възможностите за предложения от страна на гражданите. Освен това ще въведем гражданско бюджетиране - процент от бюджета на района да бъде приоритизиран с гражданско участие.

И със сигурност ще обърнем особено внимание на процеса по информиране за възможности и последствия от всяко решение. Това е ключова част от прозрачното управление на Общината. А и за мен обратната връзка винаги е била много важна.

11. - Няма такъв въпрос, но съм готов да отговоря и на него :)

12. Подлезите – мръсни и в окаяно състояние: Не само подлезите. Като цяло градската среда (с едно-две изключения, като например булевард „Витоша“ в частта му пред Южния парк) е недостъпна както за хора в неравностойно положение, така и за майки с колички, деца, възрастни и трудно подвижни хора. Може би най-простото решение е изграждане на безопасни, не стръмни рампи към подлезите. Осигуряването на работещи асансьори навсякъде също е вариант, макар и по-скъп. По-сложно ще е с цялостно ремонтиране на тротоарната мрежа.

Що се отнася специално за подлезите - използвах този пред НДК наскоро. Бил е ремонтиран преди 11 години, после е имало ремонт на ремонта, после още един. И сега плочките пред стълбите са в такова състояние, все едно ги е газил валяк. До това води ниското качество и отсъстващият контрол. Затова и ще направим всичко, за да прекратим практиката с ремонт на ремонта. Ще трябва да е качествено и дълготрайно.

13. Общински подслони за хора, пострадали от домашно насилие: София има 3 кризисни центъра с капацитет от 30 места за настаняване на деца и жени, жертви на насилие. Това е абсурдно малко и крайно недостатъчно. Тук няма чудене - трябва да гарантираме защитата на жертвите на насилие и да осигурим повече места за настаняване. Както и повече специалисти, които да предлагат помощ.

14. Казината в „Студентски град“: Това не е нещо, което зависи от кмета. Държавата (НАП) издава лицензите за хазартна дейност. Кметът може да инициира разговор по темата и да предложи определени мерки. И да, лично на мен би ми се искало казината да са по-малко.

15. МОЧА: Искам да бъде демонтиран и преместен в музей. Унищожаването му няма да реши въпроса с историческото ни минало, няма да ни помогне да го приемем, асимилираме и преживеем, няма да ни помогне да научим децата си какво е било преди, за да знаят какво не трябва да бъде. А ние наистина имаме нужда от категорична позиция относно ценностната си ориентация и отговор на въпроса накъде вървим.

16. Окаяното състояние на Централни гробища: Тъй като няма законодателство по темата, всичко опира до Наредбата на СО, следователно е в наши ръце. Нужно е да има промени. Трябва засилена охрана и видеонаблюдение, поемане на отговорност при вандализъм. И ново ценообразуване, което ще доведе до по-високи проходи, които ще вменят по-строги задължения по поддръжка.