Полският президент Анджей Дуда заяви вчера, че героизмът на полските войници при победата в битката при Варшава срещу Червената армия през 1920 г. е променила хода на историята и е защитила цяла Европа от болшевиките, предаде Полската агенция по печата (ПАП), цитирана от БТА.

Дуда говори на церемония по случай Деня на въоръжените сили, честван всяка година на 15 август, когато е годишнината от битката.

Той заяви, че на този ден Полша "отдава почит на полските войници, пролели кръвта си в защита на родината по бойните полета", за да бъде Полша свободна, независима и в безопасност.

"Това е ден, в който си спомняме за великата победа, постигната над съветска Русия през 1920 г., когато (полската) република тъкмо е била възродена", каза Дуда. "Героизмът на полските военни в битката при Варшава довежда до победа с голямо значение както за сигурността на нашата родина, така и за цяла Европа."

"Полските войници промениха хода на историята", каза той. "Те защитиха цяла Европа", добави президентът. По думите му днес Полша е в по-голяма безопасност благодарение на Украйна, която удържа ново руско нападение.

Полша проведе вчера най-големия в историята си военен парад във Варшава, за да покаже новия модерен облик на армията си. Общо 2000 войници от страната и други натовски държави преминаха през столицата, заедно с 200 единици бойна техника и 92 летателни машини. Министърът на отбраната Мариуш Блашчак каза, че са били показани най-модерните оръжия, в това число произведените в САЩ ракетни системи "Хаймарс", танкове "Ейбрамс М1 А1", бойни танкове К2, закупени от Южна Корея, изтребители Ф-16, също както произведена в Полша техника като военните машини за миниране "Баобаб-К".

Основните събития за деня се проведоха на площад "Пилсудски" в центъра на Варшава, където водещи фигури като премиера Матеуш Моравецки участваха в церемония по смяна на караула на Гроба на Незнайния воин. Президентската двойка положи венци на Гроба на Незнайния воин, на Паметника на маршал Юзеф Пилсудски и на Паметника на жертвите на самолетната катастрофа в Смоленск и на президента Лех Качински. Качински и още 95 души загинаха през 2010 г., когато президентският самолет се разби в Западна Русия.

Петнайсети август е Ден на полската армия от 1923 до 1947 г. и след това отново от 1992 г. насам. Това е датата на неочакваната, но важна победа над Червената армия в битката при Варшава, известна още като "Чудото на Висла". След последвалото полско настъпление на изток съветската страна иска мир и през октомври 1920 г. е подписано примирие. Битката при Варшава помага да се защити новопридобитата независимост на Полша. Битката, ръководена от маршал Пилсудски, защитава демократичния ред в цяла Европа.