Полша ще предаде на Украйна четири изтребителя МиГ-29 в близките дни, съобщи полският президент Анджей Дуда на съвместна пресконференция с чешкия си колега Петр Павел в четвъртък.

Те ще са първата част от доставка, която ще бъде извършена в близките 4-6 седмици, каза Дуда, отговаряйки на репортерски въпрос за самолетите.

"Става дума за (самолетите) МиГ-29, които все още са действащи в противовъздушната отбрана на страната ни", каза Дуда, цитиран от в. "Ржечпосполита". "Наистина такова решение е взето на ниво държавни органи. Безопасно е да се каже, че ние буквално изпращаме тези МиГ-ове в Украйна в този момент. Все още имаме дузина от тези МиГ-ове. Това са МиГ-овете, които взехме в началото на 90-те години от армията на ГДР. Това са последните години от тяхното функциониране в съответствие с техническите им възможности".

"В близките дни предаваме четири самолета на Украйна в пълна изправност", добави той.

"Останалите самолети се обслужват и подготвят", каза Дуда, без да споменава точния брой изтребители МиГ-29, които Полша ще предостави на Украйна.

Дуда каза, че МиГ-овете ще бъдат заменени с новодоставени самолети ФA-50 от Южна Корея, първите от които се очакват в края на годината. По-късно Варшава очаква ескадрили от най-модерните американски изтребители Ф-35, каза президентът.

"През следващите години целият този ресурс (бойни самолети) ще бъде допълнен, модернизиран, но ще имаме и допълнителни военновъздушни сили под формата на свръхмодерни изтребители", заключи той.

Междувременно, френският министър на отбраната Себастиен Льокорню каза пред "Фигаро", че леките колесни танкове АМХ-10RC, които страната му обеща да предостави на Украйна, вече са пристигнали там и се отправят на предната боева линия.


 

Разбита е руска шпионска мрежа

В Полша е била разбита шпионска мрежа, действаща на територията на страната, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на полския министър на националната отбрана Мариуш Блашчак.

Агенцията отбелязва, че това става, след като частното радио ЕрЕмЕф ЕфЕм (RMF FM) съобщи, че група шпиони, работещи за Русия, са били задържани.

ЕрЕмЕф ЕфЕм по-рано съобщи, че полските служби за сигурност са задържали шестима души, заподозрени в шпионаж в полза на Русия. Според частното радио групата е планирала саботажи. Няма потвърждение за тези съобщения от независим източник.

"Бих искал да обърна внимание на големия успех, който са постигнали агентите на службата за вътрешна сигурност, защото цялата шпионска мрежа беше разкрита", каза Блашчак пред държавното полско радио.

"Това е несъмнено доказателство, че полските служби работят за сигурността на нашата страна по много ефективен начин", каза той.

Блашчак отказа да коментира по-нататък случая и каза, че още подробности ще бъдат обявени от министъра на вътрешните работи и администрацията Мариуш Камински на пресконференция по-късно днес.

Полският президент Анджей Дуда се срещна вчера с директора на ЦРУ Уилям Бърнс. Канцеларията на президента съобщи в Туитър, че двамата са обсъдили "настоящата ситуация в областта на сигурността".

Според съобщението на ЕрЕмЕф ЕфЕм шестимата арестувани са от страни, разположени източно от Полша, и са работили за руското разузнаване.

Шпионите са имали поставени скрити камери на важни железопътни маршрути, главно в южната част на Подкарпатско воеводство.

Според ЕрЕмЕф ЕфЕм камерите са били открити в близост до летището Жешув-Ясионка, превърнало се в ключов пункт за трансфер на оръжия и боеприпаси, доставяни за Украйна.

ЕрЕмЕф ЕфЕм съобщи, че е била засилена охраната около ключово важни железопътни маршрути и обекти на критичната инфраструктура заради разкриването на шпионската мрежа, предаде БТА.