Всички говорят за Нургюл Салимова. 20-годишното българско момиче е на финал на Световната купа по шахмат, а догодина ще спори и за световната титла при жените.

Финалът й срещу рускинята Александра Горячкина започва утре (събота), но Нургюл вече написа история, а успехът й в Баку показа, че и в бъдеще много ще се говори за нея.

За интересуващите се от шахмат обаче Нургюл Салимова не е ново име. То се споменава повече от десет години, защото от много малка - 4 г., тя хваща пътя си и вече има много с какво да се гордее.

Коя е Нургюл Салимова, която България (и не само - шахматният свят) започна с трепет да следи в смутните времена на показни убийства, демонтажи, морски дилеми (България, Гърция или другаде) и т.н. и т.н.?

На 2 юни чаровната Нургюл навърши 20 години. Тя е родена в село Крепча, община Опака, област Търговище. Малко е да се каже, че младото момиче е гордостта на своя край.

"И сега е пред очите ми все с шахматната дъска. Тя не беше като другите деца - да се разхожда и играе, нейната страст е шахматът", заяви пред БТА кметът на селото Бахри Алиев.

И припомни, че първите хора, запалили Нургюл по древната игра, са нейният дядо Салим Ибрямов, който е сред най-изявените ни състезатели в кореспондентския шах, и бащата Илхан Ибрямов. И той играе - няма нищо случайно, разбира се.

„Аз я научих да реди фигурите, но и дядо й помагаше. На 4-5 години вече играеше, а първият й турнир беше през 2009 г. в Силистра”, разказва таткото още през есента на 2011 г. пред специализирания сайт за детско-юношески спорт Viasport.bg.

Второто състезание за нея е директно Държавното първенство в Слънчев бряг.

„Специалистите бяха видели, че има потенциал и поискаха да я пуснем в състезанието. Ние обаче се притеснявахме, тъй като смятахме, че нивото ще е доста над нейното”, казва още Ибрямов.

А тя, едва на 5 години и 9 месеца става републиканска шампионка при това с 6 победи от 6 партии. Там я забелязва гросмайстор Петър Великов, селекционер на детските формации на националния отбор и президент на ШК “Локомотив” (Сф). И я взема под крилото си. А личен треньор на Салимова става Николай Спиридонов, който от години по-рано работи във Франция.

Това, с което Нюргюл изненадва специалистите още от ранна възраст е, че играе много спокойно, уверено, съсредоточено, като за дете не се разсейва излишно…

В детството й семейството се издържа от два магазина в селото - бащата работи в хранителен, а майката - в текстилен. Каквото изкарат, отива за спортната страст на тяхната дъщеря. Клубът поема част от разходите, както и федерацията, когато Нургюл е в националния отбор. Но останалите турнири зависят от семейния бюджет.

Едва на 6 г. момичето участва на първото си голямо състезание - Световното за подрастващи в Анталия. И още оттогава то мечтае да стъпи на най-високите върхове в шахмата при жените. Виждайки нейния потенциал, това е мечта на цялото семейство.

А пътят е повече от вълнуващ, славен. Многократна шампионка е на България. През 2011 г. става европейска шампионка за момичета до 8 г., като тя единствена от нашите представители в курорта Албена не губи нито една партия.

През 2015 г. идва световната титла до 12 г. в Порто Карас (Гърция). Две години по-късно е №1 в при жените в България, а през 2018 г. вече покрива норма за международен гросмайстор при мъжете. През същата година става третата българска жена, преминала ЕЛО рейтинг от 2400. Когато е на 16 г., оглавява световната ранглиста във възрастта.

Отличията й вече трудно могат да се изброят. 2019 г. й носи златен медал и титлата “Най-добро представяне” на Европейското отборно първенство за девойки до 18 г. Другите две момичета в състава бяха Габриела Антова и Надя Тончева, а във втория ни отбор - Виктория Радева и Белослава Кръстева.

През същата 2019 г., вече като състезател на “Бургас 64” (настоящият й клуб), Нургюл покрива третата си и последна норма за гросмайстор при жените. Неин треньор вече от години е Живко Жеков. 

В първите дни на 2022 г. Салимова разделя 1-4 място в турнир за мъже в Католика, Италия. Срещу шестима представители на силния пол, тя записва 3 победи и 3 ремита. Сред загубилите от нея е прочутият английски гросмайстор Найджъл Шорт.

„Най-малкото разсейване може да доведе до фатална загуба. Не всеки може да е световен шампион. Аз искам един ден да стана световна шампионка за жени”, казва Нургюл пред репортери в София в началото на ноември 2015 г., малко, след като става №1 в света до 12 г.

Вчера заяви пред сайта на Международната федерация (ФИДЕ), че е знаела как един един ден ще спори за най-големите отличия при жените, просто не е очаквала това да стане толкова рано - на 20. Не можеше да повярва какво е направила.

А че успехът й е семейна история потвърждава фактът, че постоянно контактува със своите родители и в Баку - виртуално.

Името Нургюл е съчетание от думите “светлина” и “роза”. Сега всеки, който обича спорта (и нека не е само когато ни носи успехи), може да прави вдъхновяващи аналогии с името й.