Има нарастващи доказателства, че Украйна дава тежки жертви в контранастъплението, започнало преди около десет седмици, предаде американският новинарски канал ABC News. 

Той разговаря с двама бивши американски войници, които са наети в подразделение на специалните сили на украинската армия и и двамата са били ранени по време на операция в Източна Украйна преди две седмици.

И двамата в момента са в болница в Киев, но казаха, че се надяват да бъдат прехвърлени в Германия за операция тази седмица, за да бъдат премахнати шрапнели от телата им.

Мъжете казаха, че мисията на екипа им е била да поемат контрола над село в покрайнините на град Донецк, което е окупирано от контролирана от Русия милиция от 2014 г.

Един от мъжете, бивш американски войник от Тексас с псевдоним Танго, каза, че неговото подразделение от "десетки" мъже е понесла "85% загуби" и че двама от другарите им са били убити, когато екипът е бил нападнат от засада, докато е напредвал в окупираната от Русия територия. Четиридесет процента от бойците са били толкова тежко ранени, че подразделението е станало „неефективно в боя“, каза той.

Другият ветеран от американската армия, с псевдоним "Златна рибка", каза, че веднага е станало ясно, че са изправени срещу "много организирана съпротива" от руските войски.

„Това определено беше много професионална сила, срещу която се бихме“, каза ветеранът от американската армия от Аляска.

Той говори пред ABC News в болничната си стая в Киев, която споделяше с други трима ранени украински войници.

ABC News също се свърза с двама други украински войници, интервюирани в по-ранните фази на войната, и те казаха, че също са били ранени през последните няколко седмици.

Мъж от западните щати на САЩ с дългогодишен военен опит, който също сега е на договор с украинската армия, каза, че е получил сериозно нараняване в ранната фаза на контранастъплението през юни.

Говорейки пред ABC News при условие за анонимност, войникът каза, че офанзивните операции, в които е участвал, са били неорганизирани, като критикува някои тактически решения.

„Изгубихме три "Леопард"-а (усъвършенствани германски танкове) за един ден, защото просто им беше казано да карат напред в минно поле“, каза той.

Той добави, че новомобилизираните украински войници често изглежда нямат необходимата подготовка за сложни настъпателни операции на бойното поле.

Войникът, който се е присъединил към украинската армия преди повече от година, каза, че десетки мъже от неговия батальон са участвали в настъпателни операции от началото на юни и около 80% от тях са били ранени. Той обаче добави, че в неговото поделение е нямало жертви.

Той твърди, че западното военно оборудване, като например доставените от САЩ бойни машини на пехотата "Брадли", не се използват с пълния си потенциал, защото някои украински войници не са имали необходимото обучение или опит.

„Изглежда, че те (украинските войници) са били научени да ги използват, но не и да ги използват (ефективно) в тактически смисъл (на бойното поле)“, каза той.

Двамата американци, интервюирани от ABC News обаче, не са съгласни с тази оценка.

Въпреки раните си, получени по време на неуспешната им мисия преди две седмици, те твърдят, че украинската контраофанзива върви добре и трябва да се очакват тежки жертви при голяма военна офанзива от този характер, срещу укрепена руска отбрана.

"Няма да бъде бързо и решително", каза войникът с прякор Танго. - "Те (украинците) дават жертви. Това е нормално", добави той. „Мисля, че върви добре и с темпове.“

Неговият другар Златната рибка каза, че се води "много тежка битка" за Украйна.

„Но това е битка, която украинците водят много добре“, каза той.

Украйна не е публикувала данни за жертвите, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари миналата година.

Високопоставен украински служител описа пред телевизията ситуацията като "наистина тежка" с "много интензивни битки на бойното поле".

Той добави, че 80% от жертвите са причинени от руска артилерия.

Служителят каза, че войната сега е в "решителна фаза" и настоя, че Украйна се нуждае от още повече военна подкрепа от Съединените щати и техните партньори, включително американски ракети ATACMS с голям обсег от300 километра.

Украйна обеща на Съединените щати, че ще използва ракетите само за удари по руски цели в окупирани части на Украйна, а не по цели в Русия. Засега обаче администрацията на Байдън отказва да достави ракетите с голям обсег.

Високопоставеният служител настоя, че Украйна спешно се нуждае от повече военна помощ, за да постигне целите си на бойното поле, твърдейки, че предоставянето на повече подкрепа сега би било по-ефективен начин за задържане на Русия и за гарантиране на сигурността в Европа.