Разузнавателната общност на САЩ смята, че украинците няма да достигнат и освободят ключовия югоизточен град Мелитопол. Това съобщиха пред "Вашингтон пост" източници, запознати с класифицираната прогноза. Ако констатацията се потвърди, това би означавало, че Киев няма да изпълни основната цел на контранастъплението си - да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим.

Мелитопол е на пресечната точка на две важни магистрали и железопътна линия, които позволяват на Русия да транспортира военен персонал и оборудване от полуострова към други окупирани територии в Южна Украйна. С цената на много жертви в личен състав и оборудване украинците успяха да освободят Роботине и в момента се намират на малко повече от 80 км от града. 

Украинското контранастъпление започна в началото на юни, като някои анализатори се надяваха украинците възпроизведат успеха си при светкавичната офанзива в Харковска област от септември 2022 г.

Но през първата седмица на сраженията украинските сили понесоха големи жертви срещу добре подготвената отбрана на Русия, въпреки че разполагаха със значително количество западно оборудване, включително американски бронирани машини "Брадли", германски основни бойни танкове "Леопард 2" и специализирани машини за разчистване на мини.

Съвместни военни игри, проведени от американски, британски и украински военни, предвиждаха тези загуби. Но се очакваше Киев да приеме жертвите като цена за пробиване на основните отбранителни линии на Русия, обясняват пред "Вашингтон пост" американски и западни официални лица.

Вместо това Киев промени тактиката и започна да изпраща по-малки части в различни зони на фронта. Това доведе до множество локални успехи. Но основните отбранителни линии на Русия все още не се поддават, а на много места - дори не са достигнати.

Пътят до Мелитопол е изключително тежък и дори превземането на по-близки градове като Токмак ще бъде трудно, обяви военният специалист Роб Лий.

"Русия има три основни отбранителни линии там и укрепени градове след това. Не става въпрос само за това дали Украйна може да пробие една или две от тях, а ще успее ли да пробие и трите и ще разполага ли с достатъчно сили, след като вземем предвид изтощението, за да постигне нещо по-значимо като превземането на Токмак или нещо повече от това", обясни той.

Американски служители отхвърлят критиките, че изтребителите F-16 или ракетните системи с по-голям обсег като ATACMS биха довели до различен резултат.

"Задачата е да се пробият основните отбранителни линии на Русия и няма доказателства, че тези системи биха били панацея", каза високопоставен служител на Белия дом.

В интервю пред "Вашингтон пост" тази седмица генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ, каза, че Америка е била наясно с това пред колко трудна задача е изправена Украйна.

"Преди няколко месеца казах, че тази офанзива ще бъде дълга, ще бъде кървава и ще бъде бавна. И тя е точно такава: дълга, кървава и бавна, и това е много, много трудна битка".

Въпреки че не постига териториалните си цели, той отбеляза, че Киев унищожава значителна част от руските сили.

"Руснаците са в доста тежка форма. Те претърпяха огромно количество жертви. Техният боен дух не е висок".

Американски служители обясняват, че Пентагонът е препоръчал многократно на Украйна да концентрира голяма маса сили в една точка на пробив. Въпреки че Украйна избра различна тактика, официални лица посочват, че решението на Киев е обяснимо заради големите жертви, които украинските войски търпят на бойното поле.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба в четвъртък призна бавния темп на контранастъплението на Украйна, но каза, че Киев няма да спре да се бие, докато цялата територия не бъде освободена.

"Не ни интересува колко време ще отнеме", отсече той пред Франс прес.

Дипломатът насърчи критиците на офанзивата "да отидат и да се присъединят към чуждестранния легион", ако искат по-бързи резултати.

"Лесно е да кажеш, че искаш всичко да става по-бързо, когато не си там", каза той.

Анализаторите твърдят, че предизвикателствата, пред които е изправена Украйна, са многостранни, но почти всички са съгласни, че Русия надмина очакванията, що се отнася до уменията й в защитата на окупирана територия.

"Най-определящият фактор за развитието на тази офанзива досега е качеството на руската отбрана", обяснява Роб Лий, изтъквайки окопите, мините и авиацията на Русия. "Имаха много време и се подготвиха много добре... и направиха много трудно напредването на Украйна".

Източниците на "Вашингтон пост" твърдят, че Америка все още разчита на Киев да изненада скептиците и да преодолее руските отбранителни линии. Един служител от Пентагона смята, че е възможно Украйна да наруши общоприета историческа норма и да продължи контранастъплението през зимата, когато всичко, включително поддържането на топлина на войниците и снабдяването им с храна и амуниции, става много по-трудно.

Но това ще зависи от няколко важни фактора, като например дали ще бъде осигурена почивка на войските след тежкия боен сезон. От значение е и с какво количество специализирано оборудване и облекло за студено време разполага украинската армия, добавил служителят от министерството на отбраната. Той обаче не изключва възможността руската защита да удържи и през зимата.

"Известно е, че руснаците са способни да се бият в студено време", казал източникът.