Сблъсъци между кипърски турци и военнослужещи от мироопазващата мисия на ООН в Кипър ЮНФИКИП са станали тази сутрин в буферната зона, която разделя контролираната от правителството южна част на острова и окупираната от Турция северна част, съобщи кипърската агенция КНА, цитирана от БТА.

От 1974 г. след нахлуването на Турция на острова Кипър е разделен на две части – южна, която се контролира от международно признатото правителство на Република Кипър, и северна, където е признатата само от Турция Севернокипърска турска република (СКТР).

Според информацията служителите на ООН са били атакувани от севернокипърски персонал, който навлязъл в буферната зона за неоторизирани строителни дейности. В съобщение ЮНФИКИП осъжда инцидента и съобщава, че кипърските турци са повредили автомобили на ООН.

Инцидентът е станал близо до селището Пила – едно от четирите селища, които се намират в буферната зона и единственото, в което кипърски гърци и кипърски турци продължават да съжителстват след разделението на острова през 1974 г.

„Заплахите за сигурността на миротворците на ООН и причиняването на щети на имущество на ООН са неприемливи и представляват сериозно престъпление по международното право, което ще бъде преследвано в максималната степен, предвидена от закона“, се казва в изявлението на ЮНФИКИП.

Силите на ООН призовават турскокипърската страна да зачита правомощията, които има международната мисия на основата на мандата ѝ в контролираната от ООН „мъртва зона“, да избягва всякакви действия, които могат да предизвикат ескалация и да изтегли целия си персонал и машини от зоната незабавно.

В турскокипърския печат се съобщава, че правителството на СКТР е възложило на частна фирма да ремонтира и разшири пътя между селищата Арсос и Пила, който преминава през буферната зона. На публикувани снимки се виждат както миротворци на ООН, така и полицаи на СКТР. Според изданието „Гюндем Къбръс“, цитирано от КНА, силите за бързо реагиране на Северен Кипър са „изтласкали“ сините каски, а строителните дейности са били възобновени под охраната на специални части на СКТР.

В писмено изявление кипърското правителство „осъжда организираните инциденти, предизвикани тази сутрин от турските окупационни сили в мъртвата зона в района на Пила и недопустимото нападение срещу британски и словашки членове на мироопазващите сили на ООН“. Инцидентът беше осъден също от Гърция, от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, от върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел, от Великобритания, Франция и САЩ.