"Помолих министър Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секртар на МВР."

Това призна премиерът Николай Денков, който говори след срещата със службите днес.

"Има и вътрешен проблем в МВР. Има няколко групи факти, които показват, че има проблем с организацията вътре в министерството. И тези проблеми са свързани с отговорността на главния секретар в МВР", каза Денков. "На практика министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията, която се се случвала, преди да встъпи в длъжност този екип на МВР."

Петър Тодоров трябва да бъде освободен с указ на президента Радев. Но той е "наследство" именно от неговото последно служебно правителство, като Радев вече веднъж отказа да уважи подадената от Тодоров оставка.

Денков представи пред медии 4 точки, чрез които да се подобри координацията между службите, прокуратурата, КПКОНПИ.

МВР министърът Калин Стоянов отказа да даде каквито и да е подробности за убийството на Алексей Петров. Министърът изтъкна, че за последните седмици се е работило по 4 изключително тежки престъпления. По две от тях - двойното убийство в Лозен и разчленения човек в шахта в София - извършителите са в ареста.

По третото - в Цалапица, извършителят също е установен, и се правят постъпки да се доведе от чужбина.

"По отношение на Алексей Петров не искам и не е редно да влизам в подробности", обяви той.

МВР анализирало цялата инфорамция, но "мотивите могат да бъдат много и различни". А информацията била свързана и с "неговата дейност назад в годините“.

Четирите точки - координация, координация и координация

След днешното съвещание, което свика, Денков каза, че основна задача е службите да подобрят координацията помежду си.

Той даде пример с договорения миналия петък координационен механизъм между МВР и прокуратурата. Тъй като той е само за трафик на мигранти и наркотрафик, ще бъде разширен с престъпления срещу личността и борбата с корупцията. По последната точка към координационния механизъм се добавят КПКОНПИ и ДАНС.

Ще се разглеждат данни за действия и бездействия по служба, т. нар. чадъри. Това става част от задачите на този координационен механизъм.

Второто е активизиране в пълен обем работата на служби и институции, които са свързани с изпреварваща информация. Тоест:

"Ще се търси по-активна работа с агентурата, с контингента, с тези, които биха могли да подадат информация. Така че да има по възможност превантивна дейност, за да не се стигне до самото престъпление", каза Денков.

Третата точка от днешния план звучи: проактивна работа с лица, които влияят върху средата на сигурност – такива, които биха могли да участват в подготовка на престъпление. По думите на премиера, "трябва да им стане ясно, че те са следени, те са наблюдавани".

Четрътият пункт от плана е, че ще се проверяват лица с повече от 2 висящи досъдебни производства в цялата страна, включително такива, които са в различни области.

"В такива случаи МВР, заедно с прокуратурата, да направят преглед. Защото се оказва, че по този преглед, събирайки информация от различни досъдебни производства - доста по-бързо може да си пристъпи към подготвяне на обвинителен акт. Отново в координация с прокуратурата."