При атентат в столичния кв. „Драгалевци“ тази сутрин бе убит 61-годишният Алексей Петров – бивша барета от Специализирания отряд за бобра с тероризма, съветник в ДАНС, преподавател в УНСС, собственик на застрахователя „Лев инс“ и подсъдим по делата „Октопод“.

Алексей Петров е роден на 23 април 1962 година в село Бабинци, Тетевенско. Завършва милиционерското средно училище в Пазарджик през 1981-ва и след това работи 8 г. в силите за сигурност и за антитероризъм - до началото на 90-те години на миналия век. Петров е бил щатен служител в Държавна сигурност, управление VI, направление „Т“.

Днешният атентат, при който Петров, който беше известен с прякора Трактора (и с който се гордееше, казвайки, че му повишава самочувствието), не е първият срещу него. Неуспешен опит за убийството му бе направен на 15 август 2002 г. на басейна “Спартак”. На излизане от офиса си в плувния комплекс той е прострелян в гърдите и крака.

На 29 октомври 2015 г. срещу колата му стрелят с гранатомет. На 13 ноември с. г. Петров обявява награда от 100 хиляди долара за информацията кой стои зад атентата срещу него. Пред медиите показва голям лист с написан телефонен номер в чужбина и имейл, на който ще очаква информация за атентаторите. Той допълва, че е започнал собствено разследване, в което ще бъдат включени и чуждестранни експерти.

Прокуратурата обвинява за атентата украинеца Роман Логвиненко, а други трима негови сънародници, успели да избягат в чужбина, се издирват от Интерпол. През 2021 г. Логвиненко получи окончателно и осъдителна присъда - нещо много рядко срещано при "професионалните" убийства, извършвани от наемници у нас.

80-те и 90-те години

Алексей Петров е бивша барета от СОБТ, където е служил заедно със Златомир Иванов – Златко Баретата. Той е един от кръстниците в застраховането от ранните години на прехода, сътрудник на НСС. След осветяването му е назначен за специален съветник в Държавна агенция „Национална сигурност” (ДАНС).

След като в началото на 90-те напуска баретите, Трактора се насочва към частния бизнес.

Той е сред учредителите и на Съюза на бившите барети. Създава няколко застрахователни фирми.

До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов-Пашата.

До 2000 г. е член на борда на застрахователна компания „Аполо и Болкан”, а също и на ЗК „Спартак” и „Средец М”, по-късно и ЗД „Левски Спартак”, което работи и до днес под името “Лев инс”.

Бил е член на Надзорния съвет на НОИ, експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

Бил е старши треньор на българския национален отбор по карате и президент на Българската национална федерация карате.

Бившата барета е член на консултативния съвет на Съюза за стопанска инициатива (ССИ). Напоследък бе представител у нас на израелска фирма и като такъв печелеше апетитни обществени поръчки в IT сектора.

Развиваше и академична кариера - експерт по корпоративна сигурност и антитероризъм, и преподаваше в УНСС.

В служба на... държавата

Малко след атентата срещу Алексей Петров през 2002 г. усилено се говори, че той е имал реални шансове да бъде назначен за директор на НСБОП. Разминава се с поста заради покушението и предизвикания от него медиен интерес.

По неофициална информация именно в този период Петров става секретен сътрудник на тогавашното контраразузнаване.

След като Сергей Станишев създава ДАНС, Петров е назначен за съветник на шефа на агенцията Петко Сертов. Преди да заеме поста, той е осветен като сътрудник на НСС, уредил срещата на бившия вътрешен министър Румен Петков с национално известното дуо от Дупница – братя Галеви. "Осветяването" е дело именно на Румен Петков.

Освен на работа в ДАНС, Алексай Петров е секретен сътрудник на НСС, която бе част от МВР по времето, в което Бойко Борисов бе главен секретар. Той напуска ДАНС след серия скандали през август 2009 г.

С назначаването на новия (тогава) директор на агенцията Цветлин Йовчев и проверките от правителството на Бойко Борисов заваляват обвинения, че службата се е занимавала с партийно строителство. По-късно, при разпадането на парламентарната група на РЗС, Алексей Петров заявява, че симпатизира на Яне Янев.

Петров е в основата на няколко политически скандала - през 2009 г. той предава секретна справка, изчезнала от ДАНС, на премиера Бойко Борисов. Борисов заявява, че бившата барета е отишъл при него като "лоялен гражданин".

След това прокуратурата започва досъдебно производство срещу Сергей Станишев и Петко Сертов.

Името на Петров изплува и в позорната секретна разработка, наречена "Галерия". Под това име през 2008 г., под претекст, че търси течове на информация, ДАНС "закачва" на подслуване известни журналисти.

Служители на ДАНС, сред които Алексей Петров и Велин Хаджолов, са извършвали нерегламентирани разпити, взели са писмени обяснения от Младен Мутафчийски, Йоргос Пецас и Огнян Стефанов и са ги подложили на психологически натиск. Това гласи окончателното становище на създадената по-късно нарочна парламентарна комисия.

Рекет и изнудване

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан и обвинен като лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През октомври същата година е пуснат под домашен арест, а обвиненията са намалени до рекет и изнудване срещу две лица през 1998 и 2000 г.

През февруари 2014 г. специализираният съд взема решение за прекратяване на разследването по т. нар. дело „Голям Октопод“. Четири години след провеждането на операцията, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства, така че да бъдат повдигнати обвинения и делото да влезе в съда.

През юли 2021 г. Трактора е окончателно оправдан по делото „Октопод“.

Трактора в политиката

На 7 юли 2011 г. група граждански сдружения и Инициативен комитет „Единение и екипност“ издигат кандидатурата на Алексей Петров за президент. Кандидат за вицепрезидент първоначално се предполага, че ще е бившата съдийка Душана Здравкова, но впоследствие става доц. д-р на техническите науки Николай Георгиев – бивш военен аташе в посолството на България в Париж. Двойката събира около 1% подкрепа.

Това е официалната част с достъпа на Трактора до политиката, но както е видно от биографията му по-горе, по един или друг начин той има връзка с повечето български правителства по времето на прехода.

През 2010 г. бившият парламентарен секретар на кабинета на Жан Виденов и бивш шеф в „Мултигруп“ Пламен Николов обявява, че Георги Първанов е проправил пътя на Алексей Петров в политиката.