По време на първата специална операция за взривяване на моста през Керченския проток през октомври 2022 г. Службата за сигурност на Украйна е използвала камион, превозващ 21 тона хексан, а експлозивите са били увити в толкова дебело фолио, че скенерите на контролно-пропускателните пунктове не са могли да ги засекат.

Това разказа ръководителят на ССУ Васил Малюк, който говори в интервю за списание NV, съобщиха от институцията за Укринформ.

„Беше неописуемо усещане. Когато се стана експлозията, крещяхме с всичка сила, защото напрежението вътре  в нас беше огромно“, каза Малюк, който лично е планирал и ръководил специалната операция.

Шефът на охранителната агенция разказа още, че, за да транспортират без да се разбере 21 тона хексан до моста, служителите на ССУ увили взривното вещество с опаковъчно фолио, за което в транспортните документи пишело, че камионът превозва служебно.

Службата за сигурност разпространи уникални снимки, на които се вижда подготовката за акцията.

Освен това, според Малюк, ССУ е успяла да заобиколи специалните заглушители на Кримския мост, които променят GPS координатите.

„Минахме през седемте кръга на ада, използвахме толкова много руснаци, които останаха в сянка!“ казва Малюк.

Той отбеляза, че неназован оперативен агент с позивна „Ловец“ е изиграл основна роля в организирането на втората атака срещу Кримския мост през юли 2023 г. Агентът положил много усилия за създаването на военноморски дронове, които повредили един от символите на режима на Путин. 

Количеството експлозиви, пренасяни от дроновете, е увеличено до 850 кг хексан. Системата за управление на дрона е модернизирана, за да се създаде качествено нов модел на „Авенджър“ (дрон, задвижван от турбовентилаторен двигател, със стелт функции като вътрешно съхранение на оръжия и S-образен ауспух за намалени инфрачервени и радарни сигнали, бел. ред.) 

Дистанционно управляваните плавателни съдове камикадзе са направени от уникален материал, невидим за вражеските радари. Дизайнът им предвижда три вида контрол и самоунищожение, при необходимост.

Ръководителят на ССУ подчерта, че Кримският мост е легитимна цел за Украйна и че Женевските конвенции, които регламентират правилата за водене на война, не съдържат забрана за нападение над подобни обекти.

Както беше съобщено, имаше две експлозии на Кримския мост, припомня Укринформ. Първата беше на 8 октомври 2022 г., когато в резултат на взрива беше повреден релсовият път на съоръжението, а няколко участъка от автомагистралния му участък бяха разрушени. 

Втората експлозия стана на 17 юли.

БТА