Руската сонда Луна-25 се разби в естествения спътник на планетата ни след загуба на контрол в орбита, съобщи днес Роскосмос.

По-рано от руската космическа агенция съобщиха на "ненормална ситуация" с космическия апарат, който имаше за цел на кацне на Луната - по план в понеделник.

Скоро след това, при опит да влезе в орбита за кацане, около 2 часа тази нощ българско време, "Луна-25" се завърта безконтролно и в крайна сметка се разбива в лунната повърхност. 

Сформирана е специална междуведомствена комисия, която  ще разследва причините за загубата на сондата.

Това е първата мисия към спътника ни от руска страна през последните 47 години, когато Брежнев прати "Луна-24" - и целеше да демонстрира, че Руската федерация все още е космическа сила. Роскосмос се надпреварва с Индия, чийто космически апарат "Чандраяан-3" се очаква да кацне на южния полюс на Луната следващата седмица.

Потребителите на социалните мрежи не пропуснаха възможност да се подиграят на руската космическа програма. "Не са стигнали пералните", пише коментатор, визирайки практиката на руските войници в Украйна да крадат битови уреди от къщите в окупираните територии. "Байдън, НАТО и Сорос са виновни!", шегува се друг. Други пък наричат сблъсъка на сондата "специална прилунителна операция" и предполагат, че Кремъл иска да "денацифицира" и Луната.