Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още днес Световната купа по шахмат в Баку.

Във втората партия от финала с по-опитната рускиня Александра Горячкина (№3 в световната ранглиста) 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 118-ия ход. Битката продължи точно пет часа и половина. По този начин резултатът след двете партии по класически шахмат стана 1:1 точки и в понеделник ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определяне на шампионката.

Салимова вероятно съжалява, че не успя да спечели днешната партия, тъй като при навлизането в ендшпила имаше две пешки в повече и позиция, която да реализира сравнително лесно. Притисната от времето обаче, българката направи няколко прибързани хода в решителната част на партията и в края ѝ трябваше да се бори за ремито с фигура по-малко.

Трябва да се отдаде дължимото и на Горячкина, която майсторски се измъкна от тежката ситуация след няколко размени на фигури.

В дебюта Салимова и Горячкина отново разиграха отказания вариант на Дамски гамбит. 24-годишната Горячкина имаше съвсем лека инициатива в началото, но Салимова започна да печели предимството в мителшпила. Българката намираше най-точните ходове във всяка ситуация и постепенно "задушаваше" играта на съперничката си.

На 31-вия ход Салимова взе пешката на Горячкина на h6 и получи първото си материално предимство в партията. Малко по-късно тя остана и с още една пешка в повече. Вместо обаче да потърси опростяване на позицията, българката избра много сложен вариант за реализация, а двата коня, които Горячкина успя да постави в центъра на дъската, се превърнаха в господари на карираното поле.

За да се измъкне, българката трябваше да се откаже от пешките си в повече, а на 67-мия ход се наложи да жертва и коня си за последната пешка на Горячкина. С топ и кон на дъската срещу топ Горячкина направи и невъзможното в търсене на победата, но материалното ѝ предимство не стигаше за постигането на такава.

Така се стигна до реми.

В понеделник се започва с два тайбрека с времеви контрол 25 минути плюс 10 секунди добавка на всеки ход. Ако след тези две партии няма победител се преминава към два тайбрека с 10+10 време. Ако и тогава няма резултат, се пристъпва към нови две с времеви контрол 5+3. В краен случай се пристъпва към решителна партия 3+2, докато се излъчи победител.

Салимова вече мина през три тайбрека по пътя към финала. Тя първо игра бърз шах на четвъртфинала, а на полуфинала трябваше да мине през две сесии, за да преодолее украинката Ана Музичук.