На среща между депутати от "Продължаваме промяната" и министъра на вътрешните Калин Стоянов са били обсъдени промени в законите, които да внесат яснота при случаите на шофиране под влиянието на наркотици. Според народните представители има проблеми с изземването на автомобили и достоверността на полевите тестове за наркотици.

Това е известен факт още преди последните промени в НК - по силата на които обаче вече се изземват колите при показан положителен резултат.

(Парадоксално е, че при опит да въведат задължителни дръг тестове за полицаите по времето на министър Иван Демерджиев, самите полицаи се възпротивиха, защото резултатите не били достоверни, б.р.).

"Кръвните проби, които всъщност дават резултата дали някой е употребил, дали е бил под въздействие по някакъв начин, трябва да се забързат. В момента това отнема с месеци" - казва Настимир Ананиев, цитиран от БНР. -

От Министерския съвет акад. Денков заяви, че са предприети стъпки. Министърът потвърди, че ще бъдат закупени нови машини, които ще свалят изследването на една проба от 6 часа на 15 минути, което всъщност ще трябва да отпуши огромното задръстване от проби, което има в момента".

Повече лаборатории, специалисти и изследвания обеща преди дни и акад. Николай Денков.

Явор Божанков посочи и друг проблем - че в действителност има случаи, в които тестовете реагират положително на употреба на разрешени лекарства:

"Става дума за хора, които са употребявали определени разрешени медикаменти, които биха могли месеци наред да останат без автомобил без да имат вина.

Също и хора, които в европейски страни, в рамките на Европейския съюз, са употребили нещо преди дни, което по никакъв начин седмица по-късно не им влияе на способността да шофират, но според нашето законодателство може да се окажат и престъпници.

Част от проблемите могат да се решат, и ние ще положим усилия, на ниво подзаконова база", обеща Божанков.