Решението на Народното събрание да се отнемат превозните средства, с които са извършени нарушения след употреба на алкохол или на наркотични вещества, е стъпка в правилната посока.

Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното седмично правителство заседание. 

През последните години терминът "война по пътищата" придоби широка употреба. За съжаление България е на едно от челните места по брой убити и ранени на пътя след тези произшествия, отбеляза премиерът, цитиран от БТА. 

„Затова правителството пое задачата да предложи и да вкара в действие нови и по-строги мерки, които да намалят жертвите и по-тежките произшествия“, посочи още той. 

Както и Клуб Z писа, новите мерки срещат доста критики - най-вече заради спорната меродавност на тестовете, както и факта, че убийството на пътя например остана непредпазливо пресътпление след законовите промени. Т.е. - при него отнемане няма да има, но ако ви спрат с алкохол над 1,2 промила - ще има. Има проблем и с броя на оторизираните лаборатории, които могат да правят по-меродавните кръвни тестове.

Денков увери, че кабинетът ще направи всичко възможно новите мерки да бъдат въведени в практиката и да намалят рисковете от инциденти. 

„Особено важно е да се съкрати срокът за получаване на резултати след вземане на кръвни проби. Вече организираме, съвместно с Министерството на вътрешните работи и с другите институции, закупуването на нова апаратура, подготовката на специалисти и организирането на лаборатории в страната.

Целта е тези проби да излизат като резултати в рамките на до една седмица, каквато би била добрата практика. От сега казвам, че това ще отнеме време, тъй като трябва да се набави нова и скъпа апаратура, а това става с определени процедури“, съобщи премиерът Денков.

Министър-председателят обяви, че е възложил на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, съвместно с прокуратурата, да огледат правилата за прилагане на мерките, както са приети в закона. „Да направят възможно най-добрата организация, така че хората, които са невинни, да се чувстват спокойни. Тези, които правят нарушения, да знаят, че ще получат съответните наказания“, каза още Николай Денков. 

Припомняме, че вече са в сила промените в Наказателния кодекс, съгласно които превозното средство се отнема, в случай че има наличие на наркотици или пък концентрацията на алкохол в кръвта на водача над 1,2 промила. А ако превозното средство не е на управлявалия го в момента на нарушението, следва да се заплати неговата равностойност.