Луис Рубиалес - президентът на Испанската кралска федерация по футбол (РФЕФ), бе засипан с критики, след като целуна по устните футболистката Дженифер Ермосо.

Това стана при награждаването на отбора на Испания, който спечели вчера световното първенство по футбол за жени. „Червеният“ отбор победи Англия с 1:0 на финала в Сидни.

След мача победителките бяха поздравени от президента на ФИФА Джани Инфантино, испанската кралица Летисия и австралийския премиер Антъни Албанезе, както и от Рубиалес. На видеозаписите се вижда как футболните функционерите и държавниците целуват испанките по двете бузи. Незнайно защо шефът на испанския футбол прави същото с Джени Ермосо, след което я придърпва към себе си и я целува по устните.

Днес в Испания срещу Луис Рубиалес се посипаха десетки обвинения в сексуално насилие. Те дойдоха предимно от левицата, която загуби последните парламентарни избори.

„Не трябва да приемаме, че да целунеш без съгласие е „нещо, което се случва“. Това е форма на сексуално насилие, на която ние, жените, сме жертви ежедневно. Това е работа на цялото общество. Само „да“ означава „да“, каза Ирене Монтеро, която е начело на Министерството на равните права.

Монтеро е от крайно лявата партия „Подемос“ („Можем“).

Министърът на културата и спорта, социалистът Микел Исета, обяви, че поведението на Рубиалес е недопустимо. Той настоя шефът на РФЕФ да поднесе извинения на Ермосо за наложената целувка.

Самата футболистка заяви, че не е искала тази целувка. Но допълни, че жестът е бил съвсем спонтанен и взаимен и се дължал на прекрасните ѝ отношения с футболния шеф. Изявлениято ѝ бе изпратено от федерацията до АФП.

Оказа се обаче, че Рубиалес не се е ограничил с целувката. При празнуването на победата той заявил, че ще се ожени за Джени Ермосо на остров Ибиса, където обещал почивка за всички световни шампионки.

Така за пореден женският футбол в Испания стана причина за скандал, припомниха медиите на Иберийския полуостров. През септември 2022 г. 15 състезателки на националния отбор се оттеглиха от него, като обявиха това в нарочно писмо. Те бяха недоволни от треньора Хорхе Вилда, под чието ръководство в крайна сметка триумфираха.

По-късно съвсем малка част от футболистките се върнаха в отбора. И въпреки че никой не очакваше от тях чудеса, станаха световни шампионки.

Луис Рубиалес се извини

"Със сигурност сгреших, трябва да призная, каза Рубиалес във видео изявление, изпратено от федерацията. - Беше спонтанно, в момент на еуфория.“