Районна прокуратура-Стара Загора обединява двете разследвания спрямо Георги Георгиев и ще му повдигне още обвинения.

Това става ясно от съобщение на обвинителите.

Както е известно, охранителят от чалготека предизвика бурно обществено недоволство, след като садистично наряза 18-годишната си приятелка и я острига гола глава. После експертиза показа, че това е "лека теесна" повреда и затова Георгиев не можа да остане дори в ареста - защото прокуратурата го привлече за средна.

Заради случая по настояване на Борислав Сарафов с поста си се раздели зам. окръжният прокурор на Стара Загора.

Така после на младия мъж бе повдигнато второ обвинение - за закана за убийство на Дебора. И вече - на база на него той остана в предварителния арест. Оказа се, че многократно е заплашвал момичето - и чрез социални мрежи, и на живо, и това е можело да предизвика у нея сериозни основания да се притеснява, че ще реализира заканите си.

Сега след няколко експертизи - петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична, наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора обединяват разследванията по двете досъдебни производства.

Предстои да повдигнат и още обвинения за 3 престъпления срещу Дебора. Две от тях са за принуда чрез сила и вече за средна телесна повреда, при това с особена жестокост, тъй като се оказва, че момичето е имало черепно-мозъчна травма и мозъчен оток.

Формулирани, обвиненията изглеждат така:

- че на 26.06.2023 г.  в  гр. Стара Загора в стая в апартамент е принудил Д.М. да претърпи нещо противно на волята си като остригал част от косата ѝ и употребил сила - удар с юмрук.

- с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Д.М. двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото.

Третото вече е споменатата закана за убийство. 

„Наблюдаващите прокурори са анализирали цялата документация. На базата на това, следва да бъде разпитано обвиняемото лице отново, за да отговаря по три умишлено извършени престъпления”, заяви пред медии днес наблюдаващият прокурор по делото Десислава Калайджиева. 

По думите й, наказанието, което се предвижда по първото обвинение - закани за убийство, е до 6 години затвор, за принуда - отново до 6 години затвор и за двустепенна средна телесна повреда - от 2 до 10 години "лишаване от свобода".

Адвокатът ще иска преместване на делото

“Подадохме искане да бъде сменено мястото на разглеждане на делото. Тоест досъдебното производство да се води в друг съдебен район. Защото виждате какво се случва.

Всеки един прокурор, който дръзна да изрази различно мнение бива или отстраняван, или му е искана оставката, или срещу него се образуват досъдебни производства и по този начин всички прокурори в Стара Загора работят под страх”, заяви адвокатът на заподозрения Петко Кънев, цитиран от Нова тв.

Ето и целия текст на прокурорското съобщение:

Районна прокуратура-Стара Загора обединява двете разследвания спрямо Г.Г. и ще му повдигне нови обвинения

След извършен анализ на събраните доказателства от разпити на свидетели, включително допълнителeн разпит на пострадалата Д.М., писмени доказателства, включително допълнителна съдебномедицинска документация, представена от процесуалния представител на пострадалата, изготвените заключения по назначените експертизи – комплексна петорна съдебномедицинска експертиза, техническа, тройна комплексна експертиза – ДНК, дактилоскопна и трасологична, наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура-Стара Загора обединяват разследванията по двете досъдебни производства спрямо Г.Г. (на 26 г.) и предстои да му повдигнат нови обвинения.

Новите квалификации са за извършени три престъпления - по чл. 143, ал.1 от Наказателния кодекс, по чл. 131, ал.1, т.5 и  т.9 вр. чл. 129, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс и по чл. 144, ал.3, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс.

Престъплението по чл. 143, ал.1 от Наказателния кодекс е за това, че на 26.06.2023 г.  в  гр. Стара Загора в стая в апартамент е принудил Д.М. да претърпи нещо противно на волята си като остригал част от косата й и употребил сила - удар с юмрук.

Престъплението по чл. 131, ал.1, т.5 и  т.9 вр. чл. 129, ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс е за това, че на 26.06.2023 г. в гр. Стара Загора, с особена жестокост и по особено мъчителен начин е причинил на Д.М. двустепенна средна телесна повреда, изразяваща се в черепно-мозъчна травма, мозъчен оток  и лека мозъчна контузия, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и порезни рани, довели до обезобразяване на лицето и на други части от тялото.

Повдигането на новите обвинения ще се извърши лично от наблюдаващите прокурори в присъствието на защитниците на обвиняемия, който е с определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ по досъдебно производство, водено срещу него за закана с убийство по чл. 144, ал.3, вр. чл. 26, ал.1 от Наказателния кодекс спрямо Д. М.