Африканският съюз (АС) изключи Нигер от всичките си дейности след военния преврат на 26 юли, предаде Ройтерс, като се позова на изявление, публикувано днес с призив към ръководителите на преврата да освободят избрания президент Мохамед Базум.

Съветът за мир и сигурност на АС взе под внимание решението на Икономическата общност на западноафриканските държави (ЕКОВАС) да разположи сили, които да са в готовност за възможна военна операция, и поиска Комисията на АС да направи оценка на икономическите, социалните последици и последиците за сигурността при евентуално разполагане на такива войски.

Блокът ЕКОВАС каза, че е готов да изпрати войски в Нигер, ако опитите за връщане на демокрацията по дипломатически път се провалят.

АС призова всичките си страни членки, както и международната общност, да се въздържат от каквито и да било действия, които легитимират хунтата в Нигер, и каза, че категорично отхвърля намесата на лица и държави извън Африка.

Алжир отказа въздушен коридор на Франция за военна намеса

Алжир е отхвърлил искане от страна на Франция да отвори въздушното си пространство за френски военни самолети, които да участват в операция в Нигер, предаде Ройтерс, като се позова на алжирското държавно радио.

Алжир е против всякакви военни операции в съседен Нигер и подкрепя дипломатическите усилия за възстановяване на конституционния ред в страната, се посочва в съобщението.

Франция е разположила около 1500 свои военни в Нигер. Не е ясно каква точно е военната операция, за която се говори в алжирското съобщение, но Франция не е казвала, че възнамерява да се намеси със сила, за да свали от власт превратаджиите.

Миналата седмица основният регионален блок в Западна Африка ЕКОВАС заяви, че е било постигнато споразумение за неназована дата, на която да започне евентуална военна намеса, в случай че дипломатическите усилия за разрешаване на кризата се провалят. Това представлява ескалация, която е възможно допълнително да дестабилизира раздирания от конфликти регион, посочва Ройтерс.

По-рано този месец алжирският президент Абделмаджид Тебун заяви, че една "военна намеса би могла да подпали цял Сахел и Алжир няма да използва сила срещу съседите си".

Северноафриканската страна се опасява от последствия като например приток на мигранти, посочи пред Ройтерс източник от правителството на Алжир.

"Ние сме против преврата, но сме против военна намеса, която би могла да влоши обстановката в Нигер и в Сахел", заяви източникът, пожелал да запази анонимност.

По-късно днес обаче френският генерален щаб отрече твърденията, че Париж е поискал от Алжир да използва въздушното му пространство за военна операция в Нигер, предаде Ройтерс.