Българската федерация по шахмат 2022 ще премира завършилата на второ място за Световната купа Нургюл Салимова с 10 000 лв., а треньорът й Живко Жеков - с 1500 лв., обяви президентът на организацията Васил Антонов във фейсбук.

Това ще стане при завръщането на 20-годишното момиче от Баку.

"Нека средствата подпомогнат продължаването ѝ по пътя към световната титла в шахмата при жените", казва Антонов.

БФШ 2022 получи лиценз от служебния министър на спорта Весела Лечева през миналата година, което бе стъпка към легитимността. Останалите четири организации, борещи се за власта, обжалваха, така че Международната федерация определи комисия, начело на която са руменец и албанец, да управлява до намирането на крайно решение.

Антонов обжалва това, така ситуацията остава много сложна, след като наскоро пропадна обединително събрание.

Доста се изговори, че Салимова, а и останалите ни участници в турнира, мерят сили там с лични и от спонсори средства. Според някои, това било в реда на нещата, тъй като подобни турнири са комерсиални и осигуряват награден фонд.

Нургюл се прибира на 25-и или 26 август, съобщи нейният треньор пред БНР.

"Можех да спечеля", били първите ѝ думи в разговора с Жеков след драматичния финал с Александра Горячкина, каза той пред националното радио.

"Тя съжаляваше за пропуснатите възможности. Тя "правеше" мача. И имаше много ситуации, в които при спокойна обстановка - да кажем тренировъчна, Нургюл щеше да ги реализира с лекота, заяви Жеков. - Фантастика! Така оценявам представянето ѝ в Баку! Това е огромен скок. Прескачане на няколко етапа в развитието. Тя ще бъде канена и приемана на силни мъжки турнири, освен участието в Турнира на претендентките. Това е изключителен пробив!"