Нургюл Салимова загуби на финала на Световната купа по шахмат от състезаващата се неутрално рускиня Александа Горячкина в Баку - 1,5:2,5 (0,5:1,5 в тайбрека днес).

След три поредни ремита, в две от които българката имаше явно преимущество с белите фигури, тя загуби втората партия на ускорен шах - с черните, така в края на страхотна и много драматична битка стисна ръката на третата в света. Тя се предаде на 105-ия ход.

20-годишната Нургюл (№29 в схемата на турнира) обаче привлече вниманието на шахматния елит, тя надмина очакванията на всички, включително на самата себе си, както заяви след полуфинала в интервю за Международната федерация.

Победителката ще вземе 50 000 долара от общия награден фонд от 676 250 долара, докато загубилата - $35 000.

В първата партия за деня Салимова имаше белите фигури и отново (както вчера във втората партия от класическия шах) беше с отчетливо преимущество, като в един момент не се виждаше как Горячкина ще се измъкне.

Въпреки това тя пак оцеля и се стигна до реми на 42-рия ход с трикратно повторение на позицията, инициирано от рускинята.  

Салимова отново се оказа притисната от времето, рискува да жертва качество, но след това пропусна факта, че Горячкина може да даде вечен шах и така да контраатакува в критичната ситуация, в която бе изпаднала.

След кратка почивка започна втората партия, в която Горячкина имаше предимството на първия ход. Тя се оказа в печеливша позиция и в крайна сметка успя да я материализира отново след титанична битка на дъската. В един момент изглеждаше, че Нургюл ще извоюва равенство и така ще доведе срещата до още две партии на бърз шах, ала пешка в повече за рускинята натежа. 

Натежа и по-големият й опит - тя е световна вицешампионка от 2020 г. и финалистка за Световната купа от 2021 г.

Първите две партии по класически шахмат в събота и неделя завършиха с ремита и по регламент в днешния ден предстояха поне две партии по ускорен шах с контрола от 25 минути плюс 10 секунди за всеки ход. Първата пак приключи с реми, но във втората Горячкина изкова успеха си. 

При ново равенство се предвиждаха още две партии рапид, но този път с контрола от 10 минути плюс 10 секунди на ход. Ако и тогава нито една от двете шахматистки не вземеше предимство, предстояха две партии блиц на 5 минути плюс 3 секунди.

В случай на поредно равенство регламентът предвиждаше една партия Армагедон с контрола от 3 минути плюс 2 секунди на ход, в която играещата с черните фигури ще се нуждае от реми, за да бъде обявена за победител във финала. Не се стигна дотам, развръзката дойде доста по-рано.

С класирането си за финала на Световната купа и Салимова, и Горячкина си осигуриха участие в турнира на претендентките за световната титла. Той ще се проведе в Торонто от 2 до 25 април 2024 г. В него ще играе и Анна Музичук, която зае третото място в Световната купа.