"Главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в Министерството на вътрешните работи, което е в пряка връзка със смъртта на шестима служители при изпълнение на служебните им задължения."

Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов за поисканата оставка на Петър Тодоров. Добави, че няма да конкретизира, а въпросните случаи са широко известни.

(Най-вероятно Стоянов има предвид смъртта на двама полицаи в Бургас и един на софийското Околовръстно, пометени от трафиканти на мигранти. Както и застреляния млад полицай през оградата от турски пастири. Други двама служители загинаха при ПТП, б.р. на Клуб Z.)

"В резултат на неосъществен контол и адекватни действия от страна на главния секретар - в периода 2021 г. до 31 май 2023 г. - се наблюдава значително увеличение на престъпления против личността, както умишлени, така и непредумишлени убийства с особена жестокост", посочи още той. 

Друг основен авгумент за смяната на Тодоров бил случаят с Ангел Христов: 

"Човек обявен за общодържавно издирване, издирван и от Интерпол, е починал на територията на Република България."

Стоянов припомни и случаят с убития в Цалапица Димитър Малинов. 

"Въпреки че още в деня на изчезването е известно, че Малинов е търсен от извършителя на престъплението, служителите на РУ Стамболийски не предприемат каквито и да било действия за установяване на местонахождението на Рангел Бизюрев и се ограничават единствено до формалното обявяване на изчезналия за общодържавно издирване. Вследствие на това бездействие е допуснато извършителя на убийството да напусне страната", заяви Стоянов.

"Посочените случаи показват, че са налице сериозни пропуски в дейността на главния секретар на МВР, което е основание за прекратяване на неговите правомощия", заключи вътрешният министър. 

Той изрази надежда, че президентът Румен Радев ще приеме аргументите на кабинета. 

По-рано днес беше съобщено, че Стоянов вече е изпратил мотивирано искане до Радев за смяната на главния секретар на МВР, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството. Това потвърди и премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Преди дни пак Денков анонсира, че Калин Стоянов на практика не работи с главсека Петър Тодоров и че ще се иска указ за освобождаването му от президента. Като мотивите ще бъдт присъединени към него. 

„Очакваме решението на президентството. След като получим положително съгласие, както се изисква от правилника на Министерския съвет, това предложение ще бъде внесено за решение“, разясни премиерът, цитиран от БТА.

"Наред с опазването на обществения ред, борбата с незаконния трафик на мигранти, борбата с производството и разпространението на наркотици, осигуряване на безопасността по пътищата, МВР ще поеме и редица нови задачи, които трябва да изпълни качествено и в срок".

Това каза още Денков.

"Ще разпределим задачите на отговорните министерства, които са свързани с произвеждането на местните избори. Това са Министрество на вътрешните работи (МВР), Министерство на финансите (МФ), Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на правосъдието (МП) и Министерство на електронното управление (МЕУ)", посочи още той.

"Всяко от тези министерства поема специфични отговорности, с които трябва да се справи през следващите два месеца. И тези задачи трябва да се изпълнят съгласувано с Централната избирателна комисия (ЦИК)", добави той.