Германското правителство одобри законопроект за нов закон за гражданството, изготвен от министъра на вътрешните работи Нанси Файзер. С него се цели да се улесни получаването на германско гражданство. Предвижда се също така да се даде възможност за получаване на множествено или двойно гражданство.

С реформата на имиграционното си право Германия иска да стане по-привлекателна за квалифицираните работници. Същевременно се дават и стимули за по-добра реализация в страната и интеграция в германското общество.

„Ще привлечем най-добрите умове в света само ако в обозримо бъдеще те могат да станат пълноценна част от нашето общество - с всички демократични права“, каза Файзер.

Поектът ще бъде изпратен в Бундестага. Ако парламентът го одобри, той ще може да влезе в сила още през януари.

„Ние правим в момента едно модерно имиграционно законодателство, което отговаря на нуждите на нашето многообразно общество. Мога само да добавя: най-накрая, беше крайно време“, обяви Нанси Файзер

С новия закон натурализацията ще бъде възможна след пет вместо след осем години в страната. В случай на специални постижения срокът ще бъде намален дори на три години.

Предпоставките за натурализация остават доказателство за интеграция и владеене на немски език. Освен това по правило хората трябва да са в състояние да издържат себе си и зависимите членове на семейството си.

Предпоставка за натурализация остава и изповядването на вярата в ценностите на свободното общество. Поради това хората, които са извършили престъпления по антисемитски или расистки подбуди, са изрично изключени от натурализация.