Ще има нов опит за преврат от привърженици на Пригожин.

Това прогнозира по Нова тв в четвъртък сутрин разследващият журналист Христо Грозев след новината за самолетната катастрофа, в която загина и шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин. 

Преди дни Грозев прогнозира, че до края на годината или създателят на частната военна компания ще бъде убит, или предстои нов опит за преврат в Русия.

„Това не е екстрасенска способност. Това е просто следене на руската история и на това, което ми казват източници от организацията на Пригожин”, обясни сега той.

И още:

„Няма случай, в който Путин, руското или съветското ръководство да нарекат някого предател, и да няма опит за ликвидиране."

Според Грозев лично Путин е дал инструкцията самолетът да бъде свален.

Тепърва ще излизат множество версии от „руските пропагандни канали”, смята той.

„На този етап има две версии. Първата е от свидетели, които съобщават за два взрива, точно преди да падне самолетът. Това съвпада с начина, по който работи ракетата С-300. Другата версия е, че все пак е имало заложена бомба на борда на самолета.

Не изключвам вероятността руската пропагандна машина днес да пусне версията, че това е било украинска терористична атака, в което няма никакъв смисъл, защото, ако Украйна можеше да свали самолета на Пригожин, щеше да го направи тогава, когато той атакуваше доста ефикасно украинските войски, а не сега, когато той за тях беше абсолютно безсмислен”, каза още журналистът.

Путин е трябвало да ликвидира шефа на „Вагнер”, точно защото трябва да изглежда като сатрап, да го направи по начин, по който да се знае, че той го е направил, смята журналистът.

"Трябваше да прати това смразяващо послание към всички други. Той управлява страната, както се управлява наркомафия."

„Ако си тартор на мафията, но позволиш някой да хвърли ръкавица към твоята власт, без да го ликвидираш след това, значи си никой”, посочи Грозев.

Според него обаче Путин отново не си е гарантирал спокойствието. Журналистът смята, че ще има следващ опит за преврат от поддръжниците на Пригожин. 

"Проблемът е, че има голяма военнизирана част в руското общество, която вярваше в Пригожин, харесваше го повече от Путин. Тези хора не са убити, те все още имат бойни навици, достъп до оръжие. Интересното, което трябва да наблюдаваме в следващите години, е тези хора, които са обезглавени, нямат ръководство - да не забравяме, че не само Пригожин беше убит, дали ще могат да се самоорганизират и да започнат този втори преврат, който очаквах, ако Пригожин е жив, да организира."

"Има хора с капацитет да направят един по-качествен преврат от този, който направи Пригожин. Те ще бъдат неспокойни, няма да бъдат в състояние да забравят какво направи Путин с Пригожин и винаги ще чакат по-удобен момент. Това не е само мое мнение, това е мнение и на хора вътре от елита, с които разговарям", обясни той.

Разследващият журналист коментира и темата с тримата българи във Великобритания, обвинени в шпионаж в полза на Русия. Появи се информация, че именно Грозев е подал сигнал срещу тях, но той категорично отрече да го е правил. „Аз не съм причината да бъдат арестувани, не е по мой сигнал”, уточни отново той.