"При строежа се нагледахме как се жонглира със закона."

Това коментира по Нова тв в четвъртък сутрин бившият служебен регионален министър Иван Шишков след като преди дни Върховният административен съд отмени точно негова заповед, свързана с отказ за издаване на предварително съгласие за строителство в района на Алепу - и по-точно за т. нар. подпорна стена. Отказът е от февруари 2023 г.

„Проблемът е, че съдът не иска да признае, че стената е незаконна. Става въпрос за разширяване на строителството в терен над подпорната стена в посока към гората. В един момент, ако се застрои горният терен, няма да може да се направи каквато и да било интервенция спрямо незаконното строителство. При строежа се нагледахме как се жонглира със закона”, коментира Шишков. 

Сегашният инвеститор - бизнесменът Стоян Василев, вчера каза пред Нова тв, че няма да коментира казуса преди окончателното решение на съда, тъй като предстои още едно дело във ВАС.

Решението на тричленката в състав председател и докладчик Георги Колев, Севдалина Червенкова и Стефка Кемалова, е обжалвано в срок от регионалното министерство, първото съдебно заседание пред петчленния състав е насрочено за 16 ноември.

"Това не е в полза на държавата", каза още Шишков.

Бившият регионален министър е притеснен, че ще се появи още един комплекс, ако се изпълни решението на съда. Според него, след това решение, вече има възможност да се разшири строителството в посока гората.  Шишков подозира, че идеята на инвеститорите е не само да се спаси стената, но и да се разшири още повече строежът, за да стане хотелски комплекс. 

Строежът на Алепу се превърна в един от ярките примери за застрояването по Черноморието. Строителството там започва през 2018 г. Тогава институциите предписват изграждането на подпорна стена, която да укрепи крайбрежието. През лятото на 2020 г. снимки в социалните мрежи показват, че строежът всъщност изглежда като четириетажна сграда, която много повече изглежда като бъдещ хотел, отколкото като "подпорна стена". Разрешителното е издадено за подпорна стена, която да укрепи крайбрежието, но на практика се вижда постройка с видимо обособени помещения за бъдещи стаи. Започнаха проверки от ДНСК, Регионалната екоинспекция и прокуратурата. Нарушения не бяха открити.От 2020 г. до 2023 г. се промени и собствеността на обекта. Строежът стана известен с това, че външният вид рязко се разминава с документите.