"Тя е много горда, че представлява България. Винаги гордо е носила знамето на България. Тя ще продължи да играе за България".

Това заяви пред БНР Илхан Салимов, бащата на Нургюл, дни след като дъщеря му стана втора на Световната купа в Баку. 

Изявлението е по повод спекулациите от последните дни, че най-добрата ни шахматистка може да смени държавата. Споменават се Азербайджан и Турция. А тези твърдения бяха подсилени от изявление на нейния треньор Живко Жеков.

"Ако от друга държава дойде оферта, аз, който считам себе си за патриот, няма да й кажа “недей да я приемаш”, рече той пред "Нова телевизия", отново изтъквайки това, че е била сама на турнира, а основните й съпернички са разчитали на цели щабове.

В нещо като отговор на това, Илхан Салимов, един от хората, който заедно с дядото на Нургюл са й дали път в шахмата, каза, че не знае тя да е получавала предложения от други страни, не и конкретни. 

Той засегна и друга тема тема, която, според него, се преекспонира в общественото пространство - че Салимова е била сама в Баку.

"От 10-годишна отива по турнирите сам самичка. Можеше и ние да сме до нея, но мисля, че не е толкова голям проблем. Комуникацията винаги си е налице. Виждаме се с нея постоянно - преди и след партията. Всичко е в реда на нещата", обясни бащата.

"Чувството е неописуемо. Този път надмина себе си. Гордеем се с нея. Винаги сме си представяли, че Нургюл ще стигне световния връх, независимо кога. Това беше целта - да влезе при топ шахматистките", каза още Илхан Салимов.

Той говори за първи път пред медия, откакто наследничката спори за титлата на Световната купа. Това стана след среща с президента на признатата от държавата за легитимна Българска федерация по шахмат 2022 Васил Антонов в Плевен. Присъства и майката на момичето - Гюлзар. 

БФШ 2022 ще сключи договор с Нургюл Салимова, с който ще обезпечи финансово участията й, предаде БНР. Онзи ден Антонов обяви премия за Нургюл от 10 хиляди лева, а 1500 лв. ще получи Жеков.

"Нургюл успя да ни обедини, каза Васил Антонов, цитиран от обществената медия. - Всички трябва да сме по-търпими и да помагаме в такива моменти. Не трябва да се опитваме да заглушаме тази радост от тези събития.

През последните дни се обадиха редица бизнесмени, които искат да се включат. Това ми дава увереност, че ще успеем да осигурим на Нургюл един добър календар през следващата и по-следващата година. Ще се радваме да участва в много турнири, да носи много купи, медали и слава за България."

Нургюл все пак не е била съвсем сама в Баку

А Нургюл Салимова все пак не е била напълно на Световната купа - още една тема, подета и доста раздухана, като позасенчи неоспоримият й успех. Още по време на турнира се видя, че край нея има двама шахматисти, при това гросмайстори - Ниджат Абасов (Азербайджан) и Чем Кан Гокеркан (Турция). Първият спори за 3-4 място в надпреварата. Така, подобно на българката при жените, също ще е претендент за световната титла при мъжете догодина.

Първо, след като се класира за финала срещу Александра Горячкина нашата представителка обяви, че се е подготвяла съвместно с Абасов. 

Живко Жеков обясни пред медиите ролята на азера така:

"В шаха всеки състезател отвреме навреме работи с някой добър гросмайстор, известен с това, че има знания и може да ги предава, срещу заплащане. Това е работата с Абасов. Естествено, така имаш и добри отношения с него. Като отидеш в Азербайджан и той е там - нормално е да ти помогне при нужда. Това е участието на Абасов".

А Чем Кан Гокеркан е определян като приятел на Нургюл, при когото тя е отишла сега в Истанбул на път за България.

Салимова поддържа Инстаграм профил, като в един от последните си постове тя благодари за подкрепата и хубавите пожелания.

"Дадох най-доброто от себе си, а това се отнася и за двама души, с които работих преди и по време на турнира. Голямо благодаря на гросмайстор Ниджат Абасов. Голямо благодаря на гросмайстор Чем Кан Гокеркан. Голямо благодаря и на двама ви за безусловната подкрепа. Благодаря ти, Чем Кан, че ме придружи и се погрижи за абсолютно всичко, така че да мога да се концентрирам по-добре. Горда съм, че работя с такива професионалисти...", пише шахматистката на английски език.

Тя пожелава успех на Абасов в тайбрека за 3-4 място. ЕЛО коефициентът му е 2646, заема 97-о място в света. Участието му в Баку също е огромен пробив, както на Салимова.

Чем Кан Гокеркан е 253-ти в световната ранглиста, ЕЛО-то му е 2513. Той е на 23 години.