Все още няма категорични доказателства, че шефът на наемническата група "Вагнер" Евгений Пригожин е бил на борда на самолета, който се разби по-рано тази седмица, но е "много вероятно" той да е мъртъв, заяви британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Руските власти съобщиха, че Пригожин е бил в списъка на пътуващите в самолета, който падна в сряда на северозапад от Москва, два месеца след като неуспешния му бунт срещу висшето ръководство на армията. Руските следователи са започнали разследване на случилото се, но не са потвърдили официално самоличността на 10-те тела, извадени от останките на самолета.

"Все още няма окончателно доказателство, че Пригожин е бил на борда, а той е известен с това, че прилага изключителни мерки за сигурност. Въпреки това е много вероятно той наистина да е мъртъв", заяви британското министерство в актуална информация за разузнаването в областта на отбраната, публикувана в социалната медия "Екс".

"Гибелта на Пригожин почти сигурно би имала дълбоко дестабилизиращ ефект върху групата "Вагнер". Неговите лични качества - хиперактивност, изключителна дързост, стремеж към резултати и изключителна бруталност - бяха в основата на Вагнер и едва ли ще бъдат постигнати от някой негов наследник."

"Вакуумът в ръководството на Вагнер ще се задълбочи от съобщенията, че основателят и полеви командир Дмитрий Уткин и началникът на логистиката Валерий Чекалов също са загинали."

Ден преди самолетната катастрофа руският заместник-министър на отбраната Юнус-Бек Евкуров е посетил Либия, за да увери съюзниците, че бойците от групата "Вагнер" ще останат в страната - но под контрола на Москва. Той е заявил това на среща с командващия източната част на Либия Халифа Хафтар, в град Бенгази.

Според Евкуров силите на "Вагнер" ще се подчиняват на нов командир, съобщи запознат със срещата либийски представител, цитиран от Ройтерс.

Няма индикации, че времето е било друго, освен случайно съвпадение. И все пак посещението на Евкуров "подсказва, че - ако има нещо друго - руският отпечатък в Либия може да се задълбочи и разшири, а не да се свие", заяви изследователят на Либия Джалел Харчауи.

Военната среща, последвала неуспешния бунт на Пригожин и силите на "Вагнер" срещу руския президент Владимир Путин, беше знак, че Москва не смята да се откаже от глобалната мрежа, която наемническата група изгради. Сега, когато Пригожин е смятан за мъртъв, съдбата на сложната и доходоносна мрежа от военни и търговски операции, които той и Вагнер са създали за Русия в Европа, Близкия изток и Африка, виси на косъм. Вагнер е водил големи битки в Украйна, участва в граждански войни и въстания в Сирия, Либия, Централноафриканската република и Мали и пое контрола над златни мини и петролни находища, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Пентагонът няма информация ракета да е свалила самолета на Пригожин 

Министерството на отбраната на САЩ заяви, че в момента няма информация, която потвърждава, че вероятно ракета земя-въздух е свалила самолета, превозващ лидера на руската частна наемническа компания Евгений Пригожин, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на говорителя на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

На пресконференция в Пентагона Райдър не даде повече подробности или доказателства за това твърдение.

Ройтерс по-рано съобщи, че САЩ разглеждат редица теории за причините за катастрофата на самолета на Пригожин, като цитира двама официални американски представители, според които самолетът вероятно е бил ударен от ракета земя-въздух.