Васил Божков бе арестуван още на летището в София.

След като сутринта обяви, че си идва, в 15:10 ч. Божков написа във фейсбук, че е кацнал и "има среща с бухалките".

Адвокатът му Стоян Баумайер уточни, че Божков ще бъде откаран за преглед в МВР болница. После поясни, че това е стандартна процедура преди арест.

Деюре бизнесменът е задържан за 24 часа по Закона за МВР и за 72 часа от прокуратурата - на база на стара заповед от прокурор (това е честа практика на българската прокуратура - макар и остро критикувана от ЕСПЧ. Тази заповед практически не подлежи на съдебен контрол и само прокурорът е органът, който хем я разпорежда, хем съблюдава законността й - бел. ред на Клуб Z.)

Полетът от Дубай подрани и бившият хазартен бос се приземи в 15:03 часа, показа справка на Клуб Z в сайта на летището.

БНТ излъчи кадри, на които се видяха куп луксозни лимузини, джипове, частна охрана и медии. Внушителни екипи на Гранична полиция бяха оградили ВИП-а на летището, откъдето бе очакван хазартният бос.

Той обаче не бе прибран директно от пистата в арестантския бус - каквато бе честата практика, например при Баневи, Арабаджиеви и пр.

Обработката на документите и работата с арестанта отнеха цели два часа.

В крайна сметка той бе изведен от ВИП терминала в 17:03 ч. Божков се усмихваше, но бе преметнал дреха върху ръцете там, където са белезниците - честа практика, тъй като хората не обичат да влизат в "аналите" на медиите със снимки с белезници.

Изведоха го въоръжени и оборудвани дори с бронежилетки десетина служители на "Съдебна охрана".

В суматохата, пред викащи различни въпроси журналисти, той се опита да каже 2-3 думи, но не се разбраха.

Пред медии адвокатът му поясни защо се е бавило толкова дълго прибирането му, след като - по думите му - съдът в ОАЕ се е произнесъл по нашата заповед за екстрадиция, че Божков няма основания да бъде предаден на България. Но имал забрана да напуска ОАЕ.

"Получихме разрешението вчера, на 23-ти, от генералната прокуратура на ОАЕ. И първият възможен полет бе днес", каза адвокатът.

Божков си дойде като обикновен гражданин, с редовен полет.

"Моят клиент е в отлична форма, в добро здраве, тренира всеки ден... И... бъдете здрави!", каза защитникът му.

По-късно прокуратурата разпространи съобщение, че Божков е задържан и обвиняем. Както и прелюбопитно - че официално вече е свидетел по друго дело на Софийската градска прокуратура. Знае се, че при задържането на Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова на 17 март 2022 г. една от причините бяха свидетелски показания на Божков пред МВР.

Ето и съобщението на прокуратурата:

"Спрямо обвиняемия В.Б. е в сила мярка за процесуална принуда задържане до 72 часа, предстои предявяването на обвинения, както и призоваването му като свидетел по друго досъдебно производство в СГП

На 25.08.2023 г.  обвиняемият В.Б., обявен за международно издирване, се е явил доброволно пред органите на МВР на ГКПП „Летище София". Спрямо същия по досъдебни производства, водени в Софийска градска прокуратура (СГП), има наложена мярка за процесуална принуда задържане за срок до 72 часа.

В тази връзка СГП и Следственият отдел при СГП са предприели всички законови изисквания по предявяването на обвиненията спрямо В.Б., като в рамките на разпита му в качеството на обвиняем той има право да даде обяснения. Предстои наблюдаващите прокурори да преценят дали да внесат искане пред Софийския градски съд за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража".

С оглед на това, че В.Б. има качеството на свидетел по друго досъдебно производство, водено в СГП, по което са изпращани молби за международна правна помощ, като същите не са били изпълнени, предстои призоваването на лицето за разпит в качеството му на свидетел по наказателното производство."

Клуб Z припомня, че срещу Божков има няколко различни разследвания и 19 обвинения.

Божков и соченият за негова дясна ръка Георги Попов бяха обявени за издирване на 29 януари, 2020 г. А се смята, че двамата са напуснали в посока Дубай непосредствено преди това, ползвайки вaлидни cлужeбни пacпoрти, издaдeни oт Миниcтeрcтвoтo нa външнитe рaбoти.

Неизвестно засега остава и с какви лични документи се придвижва той - към пролетта на 2020 г. Васил Божков не е притежавал валиден български паспорт. Редовният му паспорт е изтекъл на 19 февруари, а служебният бе анулиран след скандала.