Васил Божков ще бъде задържан, когато кацне в България. Това потвърди вътрешният министър Калин Стоянов.

"След като пристигне, той ще бъде приведен при съответния прокурор и ще се види дали ще се налага някаква мярка за неотклонение и така нататък", обяви Стоянов.

Божков обяви на страницата си във "Фейсбук", че ще кацне днес в София към 15:30 часа. Срещу него са отправени 19 обвинения от най-различен характер - неплащане на такси за хазартния му бизнес, ръководене на ОПГ, убийства, изнасилвания, държавна измяна и други.

През цялото време на престоя му в Дубай (от януари 2020 г. насам) Божков настоява, че желае да даде показания, като твърди, че е рекетиран по поръка на Бойко Борисов от Владислав Горанов посредством шефката на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Стоянов коментира и темата за искането за освобождаването на главния секретар на МВР Петър Тодоров.

Все още нямаме официален отговор от страна на президента, но от позицията от вчера оставам с убеждението, че той ще вземе своето решение без изобщо да вземе под внимание всички случаи, които съм изброил в мотивираното искане до него, каза министърът от Бургас.

„Става въпрос за случаи, при които според мен има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резултат на което е нарушена координацията, контрола и организацията на всички служби. Това са пропуски, които ако, може би, не бяха допуснати към онзи момент, ние днес нямаше да сме тук“, добави той. Стоянов участва в церемония по откриване на паметна плоча на двамата полицаи, които загинаха при инцидент с автобус с мигранти на тази дата преди една година в Бургас. Сред случаите, които можело да се избегнат, той изброи и убийството от съсед на психолога Иван Владимиров.

Министърът отрече да има политически мотиви (както се каваше в позицията от "Дондуков" 2) в настояването му за отстраняване на главния секретар.

„С мотивирания доклад до президента аз изпълнявам едно свое правомощие“, каза още Калин Стоянов.